Лайфстайл

Как да си направите домашни препарати за почистване

  19.03.2023 09:30             
Как да си направите домашни препарати за почистване

Почистването на дома е неизбежна част от поддържането на чисто и спретнато жилище. Ако обаче не искате да използвате препарати за почистване, за да се предпазите от агресивните им съставки, можете да си направите домашни такива. Някои продукти от природата имат много ценни почистващи свойства, от които можете да се възползвате.
Как лесно да си направите домашни препарати за почистване, които са щадящи за дома и здравето ви? Ето някои полезни рецепти и трикове.

Препарат за почистване на стъкла и огледала
Съставки:
2 чаши вода;
½ чаша бял винен или ябълков оцет;
¼ чаша спирт от 90%;
4-5 капки етерично масло по избор за ухание.
Смесете всички съставки в спрей бутилка. Разклатете много добре, за да се смесят. Използвайте по стандартния начин, като напръскате стъклените повърхности и избършете с микрофибърна, памучна или хартиена кърпа. Тази смес има прекрасно ухание, а оцетът помага да почистите без остатъци и следи.

Препарат против петна по дрехите
Съставки:
3 л гореща вода;
1 чаша прах за пране;
¼ чаша белина, подходяща за цветно и бяло пране.
Смесете съставките в голям съд или кофа. Разбъркайте много добре, за да се смесят и разтворят. Накиснете дрехите в сместа за 20-30 минути, докато петната се разтворят и станат лесни за изпиране. След това изперете ръчно или в пералня. Ако петната са прекалено упорити, накиснете за по-дълго или повторете процедурата.

Препарат за почистване на метални повърхности и мивки
Съставки:
1 л бял винен оцет;
1 л лимонов сок;
1 супена лъжица сол.
Смесете всички съставки и разбъркайте. С помощта на гъба или кърпа избършете замърсените повърхности. С този препарат можете да почистите замърсени мивки, кранчета, дръжки, вани. Подходящ е за премахване на котлен камък, отлагания, пожълтяване и други замърсявания, включително по емайлирани повърхности, като мивки и вани.
Препоръчително е да изплаквате след приложение и да полирате със суха кърпа за повече блясък и приятен ефект./ az-jenata.bg