Събития

Гимназисти се учат на демокрация

  29.05.2017 16:32             
Гимназисти се учат на демокрация

Сертификати за завършен правен курс получиха от окръжния съдия Светла Станимирова десетокласници от гимназията с преподаване на чужди езици в Монтана. До 1 юни в училището се провеждат часове по демокрация и право, а лектор е Улрике Шултц, доцент от правния факултет в университета „Ферн” в Хаген, експерт по немско и европейско конституционно и административно право.

„Впечатлена съм от красивата ви страна и от българската история, която искам да изуча детайлно. Срещата ми с вас ме зарежда с позитивизъм и оптимизъм”, обърна се към момичетата и момчетата Улрике Щултц.

До 1 юни доц. Шултц ще запознае учениците с правата и задълженията им като граждани и възможностите за участие в демократичния процес. Гимназистите ще слушат лекции за свободата на словото и разделението на властите, изкуството и печата, право на Европейския съюз и други важни въпроси на демокрацията.

Часовете по демокрация и право с учениците от X и XI клас са част от програмата по гражданско образование. Целта е гимназистите да се развиват като автономни и активни хора, които разбират и отстояват ценностите на демокрацията и човешките права, каза директорът на гимназията Пенка Ненкова. Тийнейджърите  от три години работят по проекта „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Част от часовете се провеждат в съдебната зала, където младите хора се запознават с процесуалната роля на всеки магистрат и неговото място. За учениците правим своеборазен информационен тур из съдебната палата и те научават повече за всички служби”, подчерта окръжният съдия Светла Станимирова.