Здраве

За да не се тъпчете с шепа хапчета за кръвно пробвайте да направите това...

  08.04.2017 20:49             
За да не се тъпчете с шепа хапчета за кръвно пробвайте да направите това...

Чаят от хибискус има диуретичен ефект и понижава кръвното налягане – помага на тялото да се освободи от задържаните течности и неприятните отоци намаляват. Доказано е, че чаят от хибискус е ефективен за понижаването на пулса и регулиране на хипертонията. И най-прекрасното нещо е, че той няма никакви странични ефекти, каквито имат хапчетата за високо кръвно, като чернодробно увреждане, липса на жизненост, слабост и така нататък. През 2010 година химици доказаха, че чаят от хибискус съдържа Антоциани и различни клетъчно подсилващи свойства, които предпазват вените.

При направено проучване е установено, че на хората, които пият две чаши чай от хибискус дневно в продължение на четири седмици се е понижило кръвно налягане с 12%. Антоцианите, които съдържа хибискусът, блокират ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), заради който кръвоносните съдове се свиват и кръвното налягане се повишава. Подобен е ефектът на хапчетата за високо кръвно, които се изписват от лекарите за контрол на артериалната хипертония. Съществената разлика обаче е, че чаят от хибискус действа без никакви странични ефекти. В случай, че имате нужда от медицинските предимства на чая от хибискус, тогава ще трябва да пиете две до три чаши на ден.

Рецепта за чай от хибискус за хипертония

Съставки: 4 чаени чаши вода, 3 с.л. сушен цвят от хибиску,с 1 пръчка канела, 1 с.л. мед, изцеден сок от 1 портокал

Начин на приготвяне: След като кипнете водата, махнете я от котлона и залейте с нея 3 супени лъжици изсушен цвят от хибискус и пръчицата канела. След 20 минути прецедете течността и добавете меда и сока от портокал. Напитката може да се консумира и студена, с лед.

Внимание: Чаят от хибискус е изключително кисел. Така че след като изпиете чая, изплакнете устата си с вода, за да се предпазите от разваляне на зъбите, а както знаем вчера се появиха страшни цифри за коварно заболяване, което може да отнеме живота на всеки, който не се грижи добре за зъбите си.