Събития

Врачански ученци търсят решения за опазване на природата

  30.03.2017 16:59             
Врачански ученци търсят решения за опазване на природата

Учениците от НУ „Св. С. Врачански“ във Враца, работещи по проект Еразъм+ „Ефикасен педагогически ресурс за активно учене“, реализират интересни дейности, свързани с опазване на природата. Под ръководството на учителите С. Пойчева, Л. Лазарова, М. Стамболийска и В. Николова провеждат интересни опити, правят свои проучвания и интервюта, изработват учебни филми за международен обмен.

Тази година усилията им са насочени към темите за глобалното затопляне и опазване чистотата на въздуха. С подкрепата и съдействието на РИОСВ и метеорологичната станция в града успешно реализират планираните дейности.

В първите дни на пролетта малките природолюбители започнаха своите проучвания и посетиха метеопарка край града. Дежурният метеоролог запозна учениците с уредите за измерване на температурата и влажността на въздуха. Те видяха различни видове термометри, ветромери и дъждомери, научиха интересни факти относно методиката на измерване на температурата и международния обмен на метеорологичната информация.

Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите запознаха децата с причинителите на замърсяването на атмосферния въздух, начините за пречистване, значението му за живота на планетата. Разясниха и работата на РИОСВ по осъществяването на контрола върху неговото качество. Учениците видяха диспечерския пункт, в който постъпват данните от автоматичната измервателна станция и газанализатора за измерване на концентрацията на озон в атмосферния въздух. На училище „Софроний Врачански“ бе предоставено копие от документалния филм за резервата „Врачански карст“.

На малките изследователи предстои да обмислят свои решения за опазване чистота на въздуха и да ги споделят през май с европейските си приятели от Франция, Испания и Полша в град Севиля.