Събития

Следизборно: Готвят ни голямо увеличение на парно и топла вода - вижте с колко

  27.03.2017 22:07             
Следизборно: Готвят ни голямо увеличение на парно и топла вода - вижте с колко

Скок в цената на парното и топлата вода от 1 април с почти 25% ни готви Комисията за държавно и водно регулиране. За днес е насрочено обсъждането на реалното увеличение в тарифите на съответните топлофикационни дружества, като то е оправдано с повишената цена на природния газ от началото на следващия месец с 30%.

Предложението е "Топлофикация" във Враца да повиши цената на топлата вода и парното с 24.42%, а от 58.97 лв за мегават час, цената на предлаганата услуга да скочи до 73.37 лв./мвтч.

Идеята за повишение на цената на парно и топла вода е пазено в тайна от потребителите, за да не се предизвика ескалация на напрежението и социални бунтове в навечерието на пресрочните парламентарни избори. След това на 26 март обаче новината за скока със сигурност ще попари стотици хиляди абонати.

Във Враца на централно парно са между 8 и 10 хиляди души. Ползващите топла вода от ТЕЦ-а са горе-долу в същите граници. Увеличението ще се усети в сметките за отопление чак наесен, но през лятото хората от града под Околчица също ще плащат повече за подгряване на водата.

Враца е градът, в който скокът на парно и топла вода са от най-ниските. По-незначителен е скокът на услугата във Велико Търново - само със 17.8%. Най-солено ще им излезе на абонатите в Пловдив, където душът през летните месеци ще е с 37.4% по-скъп.