Крими

Условна присъда получи телефонен измамник, прокуратурата протестира

  27.03.2017 16:34             
Условна присъда получи телефонен измамник, прокуратурата протестира

Районният съд във Видин призна за виновен 23-годишният Нешко Петров за извършена от него телефонна измама и му присъди две години лишаване от свобода с изпитателен срок от четири години. Той е осъден и да заплати на пострадалата Р.Б. сумата от 9 000 лева за причинени имуществени вреди. Измамата била осъществена през февруари 2015.  Тогава пенсионерката била сама в дома си във видинското с. Гъмзово, когато на домашния й телефон позвънила жена и с плачещ глас произнесла думите „Майко, счупих си крака“. Веднага след това се обадил мъж, който се представил като специалист по ортопедия и казал, че кракът на дъщеря й е счупен на четири места. Той обяснил на притеснената жена, че проблемът е много сериозен и няма да се слага гипс, а ще направи на дъщеря й операция, при която ще бъдат сложени златни пирони, за да не остане в инвалидна количка. Мнимият доктор казал още, че за тази цел тя трябва да заплати 10 000 лева, които след това ще й бъдат върнати от здравната каса. Жената отговорила, че има само девет хиляди лева.

Два часа обезпокоената майка чакала, след което мъжки глас й съобщил, че операцията е минала успешно, на дъщеря й са сложени четири златни пирона и оставало да сложат шина. След това измамникът заявил, че ще изпрати човек, на когото жената да предаде парите, като дори попитал в какви банкноти ще бъдат те. Петров казал на жената да отиде до центъра на селото, където щял да я чака човек и я разпитал как ще бъде облечена.

Р.Б. сложила всичките пари в найлонов плик и тръгнала към центъра на селото, където я чакал подсъдимият Петров. Тя му дала подготвената сума, след което той й казал, че уж доктора иска да разговаря с нея по телефона, като в разговора жената потвърдила предаването на 9 000 лева.

Видинската прокуратура пледираше в съдебното заседание срещу Нешко Петров за налагане на ефективно наказание и след решението на съда ще протестира условната му присъда пред окръжния съд във Видин.