Събития

„В кое вино е истината?“, се питаха участниците в инфотур

  23.03.2017 13:44             
„В кое вино е истината?“, се питаха участниците в инфотур

„В кое вино е истината?“, бе мотото на информационно-дегустационното пътуване на трансграничния дунавски винен туризъм през тази година. Организатори на събитието бяха сдружение „Нортикум“, което обединява винопроизводители от Белоградчишко и Видинско и асоциация „Ден на отворените изби“, презентираща избите на Неготинска Крайна /Сърбия/. Инфотурът даде възможност на участващите в него 44 човека да изготвят собствена трансгранична туристическа програма за винен туризъм в световния ден на виното и денят на отворените врати на Неготинските изби, дегустирайки истински и стойностни оригинално произведени вина и ракии.

Първата винена дегустация се осъществи в хан „Мадона“ край село Фалковец и във винарска изба „Боровица“. На двете места бяха представени бели и червени вина на избата и на сдружението „Нортикум“.

Гостите посетиха и град Белоградчик с неговите уникални забележителности Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост, както и природонаучния музей, който е единствен в Северозападна България и един от 17-те в страната. Те бяха приветствани от зам.-кмета на общината Росен Младенов, който предостави на всеки от тях пълен пакет реклами материали и информационни брошури. От панорамната тераса на хотелски комплекс „Скалите“, на чаша кафе и фото пауза бяха направени много снимки на най-характерните скални образувания.

След това участниците в инфотура се отправиха за село Рабиша, където разгледаха пещерата „Магура“ с праисторическите рисунки, кандидат за вписване в Списъка на световното културно и природно наследство ЮНЕСКО и Рабишкото езеро. Вечерта в комплекс „Магура“ се проведе работна вечеря, в която участваха и управителите на 7 изби от сдружение „Нортикум“, които предложиха и уникално тяхно вино със същата марка. При запознаването бяха презентирани туристическите услуги в общината и се обсъди културния афиш за 2017 г., включващ фестивали и събори. Договориха се възможности и контакти за организиране на винен туризъм с индивидуални, групови и специализирани програми. Салашките баби пък предложиха на гостите автентични турлашки ястия от местния край. Групата от ценители на хубавото вино се запозна и със забележителностите на Видин, а след това продължи пътуването си за Сърбия, където пробва вината на винари от Неготинския край.