Крими

Окончателно: Шотландец отива зад решетките за 18 години заради убийството на дете

  20.03.2017 18:44             
Окончателно: Шотландец отива зад решетките за 18 години заради убийството на дете

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Окръжен съд –Видин и решението на Софийски апелативен съд, с които на подсъдимия шотландец Дейвид Брайсън Бел бе наложено наказание 18 години „Лишаване от свобода“, съобщават от Апелативна прокуратура София. Той е обвинен за умишлено убийство на 11-годишния Станислав от видинското село Лагошевци, извършено през 2012 година в селото. 

Изготвената съдебно-медицинска експертиза дала заключение за причината за смъртта – механична асфикция, с продължително протичане. Бел е направил самопризнания, бил е подложен на полиграфско изследване, на което се „провалил“. 

Направените възражения, че на подсъдимия не е осигурен своевременно писмен превод на постановлението за привличане като обвиняем и така той не е разбрал в какво престъпление е обвинен, което според защитата опорочава направените от него самопризнания, са отхвърлени като неоснователни, допълват от прокуратурата.

От приложените писмени доказателства и разпитите на свидетели е установено, че на Дейвид Брайсън Бел е бил осигурен преводач, който устно е превеждал по време на извършените с негово участие действия по разследването. Като неоснователни са отхвърлени и твърденията на подсъдимия пред всички съдебни инстанции, включително и пред ВКС, че му е упражнено полицейско насилие „да окаже съдействие на разследващите“, че е бил хипнотизиран и упоен.

Според ВКС са налице показанията на множество свидетели за липса на въздействие върху подсъдимия, а и действията по разследване са били провеждани в присъствието на защитник, преводач и пред съдия.

Според съда наложеното наказание е справедливо, поради което е потвърдена 18-годишната присъда на подсъдимия Дейвид Брайсън Бел. Решението на ВКС е окончателно.