Konkurent
ТДМ

Здраве

Ако ръцете ви изтръпват, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочетете това! Може да ги грози страшна болест

2017-04-06 18:10 891 0

Ако ръцете ви изтръпват, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО прочетете това! Може да ги грози страшна болест

Всеки човек повече от веднъж е трябвало да се справя с чувството на загуба на чувствителност на краката или ръцете. Усещането често е било придружено от леко изтръпване или усещане за парене. Понякога това се дължи на временно нарушение на кръвообращението в крайника поради компресия на кръвоносните съдове и нервните окончания. Когато ръцете се раздвижат или променят позицията си, чувствителността се намалява. Неудобното положение по време на сън, за съжаление, не е единствената причина за изтръпване на ръцете. Ако забележите, че ръцете ви са започнали да изтръпват и това изтръпване не минава за дълъг период от време или се появява прекалено често, бъдете нащрек. Защото ръцете изтръпват често и за дълъг период от време, след като са налице някои сериозни заболявания.

Причини за изтръпване на ръцете

1. Шийна остеохондроза

Всяко нарушение на шийните прешлени, което води до притискане на нерв, би могло да предизвика изтръпване на ръцете, както и да предизвика главоболие и проблеми с координацията. Започнете да следите позицията на тялото, както и да правите специални упражнения. По-добре е, разбира се, да отидете на лекар. Той ще назначи необходимите изследвания за идентифициране на патологията.

2. Множествена склероза

Склерозата е не просто забравяне, или проблеми с паметта, а тежко неврологично заболяване. Поради унищожаване на нервните мембрани на гръбначния мозък е нарушено преминаването на нервните импулси. Чувствителността е намалена, а ръцете може да се чувстват като вцепенени. Ако други причини за изтръпване на ръцете са изключени, има смисъл да се обърнете към невролог.

3. Синдром на тунела (синдром на карпалния тунел)

Синдром на тунела, или синдром на карпалния тунел, често се наблюдава при хора, чиито дейности са свързани с монотонна работа с ръцете (програмисти, шивачки, музиканти). Благодарение на повтарящите се движения на пръстите настъпва подуване на сухожилията. Нервите са като пресовани – човек чувства неприятна скованост и изтръпване на ръката (особено през нощта). Трябва да се предприемат действия за отстраняването на това усещане. Посъветвайте се задължително с невролог, защото в напреднал стадий това заболяване може да доведе до атрофия на мускулите на пръстите.

4. Венозна тромбоза

Венозна тромбоза на крайник (крак или ръка) също води до скованост. Кръвният съсирек забавя потока на кръвта. По този начин доставката на вещества, които са важни за поддържането на функциите на крайниците, е нарушена. Тромбозата е придружена и от оток, както и от други сериозни усложнения (гангрена). Заболяването изисква диагноза и подходящо лечение.

5. Анемия и диабет

И двете заболявания често са придружени от усложнения в кръвообращението на крайниците и, като следствие, скованост и изтръпване.

6. Невралгия на брахиалния плексус

Невралгия на брахиалния плексус, както и дългосрочно възпаление на околните тъкани може да причини болка, последвана от изтръпване на ръцете.

7. Мозъчно-съдови инциденти (инсулт)

Инсултът е най-опасната причина за изтръпване на ръцете. Ако изтръпването на ръцете е придружено също и от нарушаване функцията и работата на долните крайници, обърканост, главоболие, нарушения на речта и проблеми със зрението, необходимо е незабавно да се обадите на Бърза помощ! Това са само някои от основните и възможни причини за изтръпване на ръцете. Ако непрекъснато сте притеснени и изпитвате дискомфорт в крайниците, не само след неудобно положение по време на сън или работа, веднага се консултирайте с вашия лекар. Тези симптоми е най-добре да не се пренебрегват, защото могат да са сигнал за сериозно заболяване, или да се превърнат в хронична болест.

Blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Ново изследване показа колко опасни за здравето са сушените кайсии
2017-09-25 18:10
3 0
Ако сте склонни към алергия, имайте предвид, че сушените кайсии са обикновено третирани със сул­фити. Обработката е с цел убиване на микроорганизми, удължаване на трайността…

Намалете захарта и ще останете изумени от последствията
2017-09-25 06:10
242 0
Прекомерната консумация на захар се отразява много на здравето ни. Тя предизвиква затлъстяване, промени в настроението, а също и истинско пристрастяване. Специалистите по хранене считат…

Учени обясниха защо енергийните напитки са свръхопасни
2017-09-24 18:10
408 0
Може и да ви изглежда безобидно да се наливате с енергийна напитка преди някой изпит или вечер навън, но всъщност не е точно така. Учени…

Тези 8 признака показват, че тялото ви просто плаче за помощ!
2017-09-24 06:10
546 0
Нашето тяло представлява перфектен механизъм, в който се случват много неща по едно и също време. Понякога то ни „казва“, че имаме нужда от помощ.…

актуален брой на вестник Конкурент