Събития

Община Борован вече има здравен медиатор

  16.03.2017 13:53             
Община Борован вече има здравен медиатор

Община Борован  в партньорство с „Национална мрежа на здравите медиатори“  подписаха споразумение за сътрудничество  по проект на Европейската програма за партньорство в общността на ГлаксоСмитКлайн - Подобряване на здравния статус на ромските общности в Централна и Източна Европа „Заедно за по-добро здраве - за нас, от нас“, като изпълнител по проектът е Мрежата. Една от основните дейности  по проекта е избор и назначаване на здравен медиатор, който да реализира дейности в сферата на здравеопазването,  насочени към ромската общност.

Национална мрежа на здравните медиатори осигурява безплатно обучение на здравния медиатор, както и заплащане по граждански  договор на избраното лице на половин работен ден.

На основание конкурсен принцип за здравен медиатор бе избрана Мария Георгиева от село Малорад,  която показа най-добри резултати в конкурса и пребори останалите четирима кандидати. На спечелилата конкурса предстои обучение за придобиване на професионална  квалификация за длъжността „здравен медиатор“, което ще се проведе от 20 март до 2 април в София. Участие в комисията по избор на здравен медиатор взе лично проф. Ивайло Търнев – професор по неврология в Медицински университет - София и в Нов български университет, а също така и председател на фондация “Здравни проблеми на малцинствата”, вдъхновител и основоположник на професията на „Здравен медиатор“ .