Крими

Делото срещу Чоков не тръгна, инспектора на ВСС проверява пускането му от ареста

  23.02.2017 12:25             
Делото срещу Чоков не тръгна, инспектора на ВСС проверява пускането му от ареста

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу Ценко Чоков, сина му Мартин и още шестима. Чоков е подсъдим като ръководител на организирана престъпна група за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Съдът е назначил служебни защитници на всички, които нямат адвокати. Част от тях обаче не са се запознали с материалите по процеса. Преди началото на съдебното заседание Чоков отказа да отговаря на журналистически въпроси. Делото не тръгна и защото част пострадалите, които прокуратурата е посочила като свидетели, не се явиха в залата. Няколко от потърпевшите обясниха, че преди дни Ценко Чоков ги заплашвал да се откажат от показанията си.
Инспекторатът към ВСС пък ще извърши проверка относно спазването на принципа на случайния подбор (чл. 9 от Закона за съдебната власт) при разпределението на дела с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” в Апелативния специализиран наказателен съд в периода 1 януари 2016 г. – 1 март 2017 г., съобщават от Инспектората към ВСС. 
Проверката бе наредена от главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова след самосезиране по повод статия във в. „24 часа” от 14 февруари 2017 г. със заглавие „Скандал след пускането на Ценко Чоков от ареста” и публикации в други медии по същата тема.
В изпълнение на заповедта за проверка на главния инспектор в Инспектората към ВСС проверяващият екип изиска от председателя на Апелативния специализиран наказателен съд справка за брой състави, разглеждащи въззивни дела за мярка за неотклонение през проверявания период и копие от заповедите на административния ръководител относно разпределението на делата с предмет мярка за неотклонение „задържане под стража” или „домашен арест” на принципа на случайния подбор от 1 януари 2016 до 1 март 2017 г.
От председателя на Апелативния специализиран наказателен съд е поискана и информация за дните, в които се разглеждат въззивни дела за мярка за неотклонение, включително и заповедта, която урежда този въпрос. Проверката трябва да приключи с изготвяне на Акт за резултатите в срок до 18 април 2017 г.