Спорт

Биатлонисти от Берковица влязоха в Топ 30 на световно

  23.02.2017 09:55             
Биатлонисти от Берковица влязоха в Топ 30 на световно

Берковчаните Мария Здравкова и Кристиан Стоянов изпълниха целите си и влязоха в Топ 30 на световното първенство за подрастващи до 19 г. Надпреварата се провежда в словашкия зимен център Брезно-Осръбле. В индивидуалната дисциплина на 10 км, където участваха 93 момичета, Здравкова е 29-а с 5 неуцелени мишени. Най-добре от българките се представи Милена Тодорова, която е 10-а. Победителка е французойката Лоу Жанмон Лорен.
При момчетата на 12.5 км най-добре от тима ни се представи Кристиан Стоянов. Той намери място в Топ 30, след като се нареди на 26-а позиция от 101 участници. 18-годишният възпитаник на Павлина Филипова започна с 1 пропуск при първото си посещение на огневия рубеж, но след това направи 2 стрелби с по 2 грешки. Това го отдалечи от Топ 10, но Кристиан се стегна и не успя да свали само 1 мишена при последната си стрелба. Така той изостана на 5.09.9 мин. от победителя Лео Грандбойс от Канада.  
„Доволна съм от момичетата и момчетата. От Кристиан очаквахме повече, защото той показваше стабилна стрелба, но не успя да се пригоди към тежките условия по най-добрия начин. Валеше цял ден и децата се състезаваха в дъжда. Освен това имаше вятър, който непрекъснато променяше посоката си и това доведе до много грешки на стрелбището при всички състезатели. Все пак Милена, Мария и Кристиан се справиха много добре. Бяхме им поставили задача за влизане в Топ 30 и те я изпълниха по най-добрия начин. Предстоят им и още стартове, така че ще могат да покажат пълните си възможности”, коментира треньорът на юношите и девойките Павлина Филипова.