България

Докъде се докарахме: Внасяме 10 000 украинци за сервитьори по морето, заплатите им мижави

  23.02.2017 09:40             
Докъде се докарахме: Внасяме 10 000 украинци за сервитьори по морето, заплатите им мижави

10 000 украинци ще внесем за работа по Българското Черноморие през това лято. Това заяви пред „Телеграф” галвният секретар на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. Той посочи, че хората, които ще бъдат наемани, са предимно студенти. Освен по хотелите и ресторантите, украинците ще работят и в морските месарски магазини, хранителни стоки и други. Търсенето на кадри е много голямо през лятото, обясни Налбантов. Той посочи, че всички чужди работници, които ще дойдат да работят у нас, ще бъдат наети на длъжности като сервитьори, камериерки, бармани, помощник-готвачи, спасители и други.
 
„В момента сме в преговори с два университета в Беларус”, обясни шефът на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. той се е насочил основно към държавния университет в Гродно и този в Минск. „Провели сме първоначални разговори, от университета в Минск ни потвърдиха преди ден, че са готови да съдействат”, каза Иванов. Основното изискване е кандидатите да владеят поне два западни езика.
 
Заплатата, която ще осигурят родните хотелиери за камериерки, започва от 250 евро и стигат 400 евро на месец. В тази сума, обаче, не са включени осигуровките, тъй като работниците ще имат трудови договори, както и осигуряването на храна и самолетен билет. Също така ще бъдат наемани чужденци за работа на рецепция след преминаване на бърз курс, допълни секретарят на сдружението.
 
Наемането на работници от трети страни стана възможно с промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Според тях, обаче,чужденците ще трябва да сключват сезонни трудови договори, а не да разчитат на формата „студентски стажове”.
 
Заради острия дефицит на кадри в туризма през изминалия летен сезон в курорта Албена работиха 250 студенти и стажанти от Украйна, Молдова и Русия. Те бяха предимно работници в кухня и камериерки. И през сезон 2017 в Албена ще бъдат наети служители от Украйна, заяви изпълнителният директор Красимир Станев. За всички специалности, за които няма да се намерят българи, курортът ще внесе работна ръка от чужбина. Особено внимание се обръща на специалистите в частта на балнеологията, рехабилитацията, екзотичните кухни. Очакванията са чужденците да представляват 30-35% от персонала в курорта.
 
Председателят на асоциацията на хотелиерите Благой Рагин коментира, че се очаква летният сезон да стартира тази година по-рано – от май месец, и да продължи до октомври. До момента половината от хотелите в родните курорти вече са резервирани за лятото основно от английски и немски туроператори.