Спорт

Аглая Йорданова: Проектите на СКВ Ботев са винаги изрядни и това се оценява от министерството

  22.02.2017 13:19             
Аглая Йорданова: Проектите на СКВ Ботев са винаги изрядни и това се оценява от министерството

Спортният клуб по волейбол Ботев /Враца/ е сред ежегодните участници през последните десетина години в програмата „Спорт за децата в свободното време“ на министерството на младежта и спорта. За дейностите през 2017 г. ведомството отпусна на организацията 7 200 лв. По проекта, изпълняван от клуба, ще работят треньорите Аглая Йорданова и Десислава Савова.

Г-жо Йорданова, кога стартират волейболните занимания във Враца по програмата „Спорт за децата в свободното време“?

Началото е 1 март, като първият етап ще продължи до 30 юни. Вторият пък обхваща периода от 1 септември до 31 октомври.

Колко групи са включени във вашия проект?

Включени са 4 групи момичета и момчета на възраст от 8 г. до 12 г. Участниците са ученици от всички училища във Враца. За целта проведохме срещи с директорите на учебните заведения и родителите, пред които разяснихме целите на програмата и тези, които ние сме си поставили с включването ни в нея. Със съдействието на училищните ръководства бяха изготвени списъците на участниците.

Колко деца ще бъдат ангажирани?

Ще бъдат ангажирани 60 деца, разпределени в 4 групи по 15 човека. Заниманията на една група за целия период на проекта са 73 часа. Общо тренировките за 4-те групи са 292 за 6 месеца.

Има ли нови моменти през тази година?

Да, тази година кандидатствахме с изцяло преработен проект. Новост е, че заниманията ще са всеки делничен ден между 16.30 ч. и 18.30 ч. Досега бяха 3 пъти седмично. Уроците отново ще са на 2 игрища в специализираната зала в спортен комплекс „Христо Ботев“ и ще се водят от мен и колежката ми Десислава Савова. По време на тях децата ще бъдат под наблюдението и на лекар. До края на месеца ще осигурим необходимите пособия за работата ни.

Какви са целите, които сте си поставили?

Те са както наши, така и на министерството и са залегнали в самата програма „Спорт за децата в свободното време“. На първо място целим създаването на мотивация у подрастващите за пълноценно оползотворяване на свободното им време чрез здравословна двигателна активност посредством участие в занимания по волейбол. По този начин те ще придобият начални знания, умения и навици за практикуване на тази игра. Освен това ще подобрят физическата си дееспособност, използвайки възможностите на спорта като превенция срещу наднорменото тегло, гръбначните изкривявания, нетолерантността, насилието, употребата на цигари, алкохол и наркотици. На всички желаещи е осигурен свободен достъп до спортната база и включване в безплатните занимания. Броят 60 деца не е строго фиксиран. Идеята ни е да създадем у събралите се траен интерес към спорта и по този начин да разширим нашите възможности за селекция на таланти с перспективи за развитие, които да привлечем в клуба. В същото време се предоставя възможност на спортните ни специалисти за професионална и трудова реализация. Ние от своя страна ще се постараем да популяризираме ролята и привлекателността на волейбола, като средство за укрепване на здравето, развитие на интелекта, формиране на качества и умения, необходими в ежедневните социални контакти – трудолюбие, работа в екип, спортсменство, честност, доверие, дисциплина, упоритост, взаимопомощ и толерантност. Радвам се, че медиите ни подават ръка в тази насока. Със съдействие от тяхна страна ще информираме периодично обществеността за етапите на изпълнение на проекта ни.

Каква е рецептата ви за успех, кандидатствайки ежегодно пред министерството, което финансира вашата работа?

Винаги се стремим проектите ни да са изрядни. Затова ни помага и главният експерт в министерството на местно ниво Росица Стаменова. Спазваме стриктно сроковете за подготовка на разработките, тяхното предаване, изготвянето на графици за провеждане на заниманиято, на съдържателни и финансови отчети за изпълнение на дейностите и внасянето им в деловодството на ММС. По програмата се извършват периодични проверки и експертите на място се убеждават в качеството на нашата работа.

Какви резултати очаквате?

Привличане на поне 40% от участниците в системни занимания по волейбол. Очакваме 25 деца да попълнят формациите в нашия клуб, с което да се разшири неговият обхват, а талантите да бъдат развити и усъвършенствани. В същото време ще се ограничат тенденциите, свързани с нездравословния начин на живот на децата, повишаващата се агресия от тяхна страна и поддаването им на негативните явления в обществото. Чрез участниците в проекта и неговото медийно отразяване ще се популяризира волейболът като привлекателен спорт за физическо и духовно израстване на младите хора, които го практикуват.