Спорт

Увеличават с 30 000 лв. парите за спортните клубове във Видин

  22.02.2017 11:52             
Увеличават с 30 000 лв. парите за спортните клубове във Видин

Ръководството на Община Видин се срещна с представители на спортните клубове, за да дискутират предложението за разпределение на средствата за тях, заложени в бюджета за 2017 г. В разговора се включиха кметът Огнян Ценков, заместникът му по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков, председателят на общинския съвет Генади Велков, съветници и заинтересовани лица, имащи отношение към спорта. Събралите се имаха възможност да изкажат своите мнения и да направят предложения във връзка с критериите за оценка и условията за разпределение на средствата.

„За 2016 г. ние изпълнихме ангажиментите си на 100 % към всички клубове във връзка с гласуваната субсидия от общинския съвет в размер на 270 000 лв. Знаем, че тези средства не са достатъчни за цялата спортна дейност, затова през 2017 г. е предвидено завишение с 30 000 лв., с което общата сума става 300 000 лв.“, каза Ценков. Клубове изказаха благодарност за предоставените средства в пълен размер и условията за подготовка и развитие на масовия и професионален спорт.

Сред дискутираните теми на срещата бяха още точната рамка за определяне на критериите за субсидиране, начина на разпределение на парите по отношение на колективните и индивидуални спортове, развитието на масовия спорт, постигнати резултати и броя на състезатели във всеки клуб. Имаше предложение предвидената сума от 300 000 лв. да не се разпределя тази година, а да се използва за ремонт на спортните бази. Кметът обаче припомни, че общината е получила от държавния бюджет 2 000 000 лв. за подобряване качеството на живот на хората от населените места и сподели в тази връзка, че са заложени средства в капиталовите разходи за ремонт на гребната база. Ценков добави, че общината предоставя безвъзмездно на клубовете помещения, които са публична общинска собственост за осъществяване на спортните им дейности.

Предложението за разпределение на субсидията за спортните клубове за 2017 г. е включено като отделна точка в дневния ред на предстоящото заседание на общинския съвет.