България

Здравен специалист изнесе стряскащи данни как българите сами се погубват!

  17.02.2017 15:19             
Здравен специалист изнесе стряскащи данни как българите сами се погубват!

Всеки трети в България пуши, всеки четвърти употребява алкохол, а над 70% от населението е с недостатъчна физическа активност. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов по време на представянето на визията на ръководния екип на МЗ за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им, информира "Фокус". По отношение на рисковите фактори за хората той посочи, че почти всеки трети в България пуши и което е притеснително, тютюнопушеното започва в ранна възраст. Д-р Каменов обясни, че повечето от половината пушачи пропушват между 16 и 20 години. „Обществото като цяло недооценява вредата от тютюнопушеното и проявява толерантност към този вид рисково поведение.

Можем да отчетем, че съществуващото законодателство за контрол на тютюнопушене не е достатъчно ефективно“, коментира той. По отношение на алкохола д-р Каменов обясни, че в България всеки 4-ти употребява. „Повече от децата на 10 -19 години вече са опитвали алкохол. Като средната начална възраст на консумацията е 13 години. Тук са наложителни активни действия за ограничение на употребата на алкохол с цел укрепване на здравето на младите“, коментира той. Заместник-министърът поясни, че с рискова алкохолна седмична консумация и високорискова консумация са над 20 % от анкетираните.

„Данните са от проучване на Националния център по обществено здраве през 2016 г. „Над 70 % от населението е с недостатъчна физическа активност. Има дефицит на здравно-образователна информация по отношение на физическата активност и ползата от нейното практикуване“, обясни д-р Каменов. По отношение на фактора хранене, той уточни, че е висока средно-дневната консумация на сол, което надхвърля нормата. „Средно дневната консумация на мазнини и наситени мастни киселини от населението в България е доста над препоръчителните нива.

Висок е относителният дял на лицата с консумация на свободни захари“, каза той и посочи, че това е над препоръчителните нива. „Всичко това води до свръхтегло и затлъстяване както в детска, така и в зряла възраст. Съответно от 5 до 19 години със свръхтегло са 19,7 до 26 %, а със затлъстяване 7,5 – 19 %. При лицата от 20 до 59 години свръхтегло има в 12-34 %, а със затлъстяване 7,5 до 29, 1%“, уточни заместник-министърът.

Той посочи, че един от основните инструменти, с които общественото здраве се опитва да контролира рисковите фактори, са националните програми. „Те са много, част от тях се изпълняват добре, други не толкова добре“, каза д-р Каменов. По думите му основен проблем е недостатъчното финансиране, което не позволява всички дейности в програмите да се изпълняват. „Самото финансиране става в самия край на годината, което компрометира изпълнението на мерките. Другото, което ни притеснява е неефективният мениджмънт на програмите“, допълни д-р Каменов.

Според него най-добре изпълнявани програми в общественото здраве са тези, които се финансират от Глобалния фонд – Програмата за превенция и контрол на ХИВ СПИН и Програмата за превенция и контрол на туберкулоза. Той коментира, че честотата на регистрираните с ХИВ на 100 хил. души у нас е по-ниска от тази в Германия, Полша и са на едно ниво с Австрия.

"Това се дължи на ранното откриване на носителите на ХИВ, достъпът на всички до подходящи лекарства, което прави носителите вече неефективни източници, здравната просвета и концентрирани на мерките върху рискови и уязвими групи", допълни д-р Каменов. Заместник-министърът на здравеопазването поясни, че броят на лицата, които се изследват годишно за ХИВ/СПИН е 300 хил души. По отношение на заболеваемостта от туберкулоза, д-р Каменов обясни, че тя е сведена от 39,1 на 100 хил. на 22,5 на 100 хиляди.