Събития

В Северозапада купуваме най-скъпите захар и яйца

  16.01.2017 16:12             
В Северозапада купуваме най-скъпите захар и яйца

В Северозападна България захарта е най-скъпа. Това показват данните от анализите на земеделското министерство за първите седмици от 2017 година. Първенството по скъпотия държи Враца с 1.78 лв. средно за килограм. В Монтанско средната цена на едро е 1.65 лв./кг, но пък увеличението е най-високото. Килограмът на  бялата кристална захар е поскъпнал с 15 стотинки. В големите търговски вериги в трите областни града на Северозапада килограмът се продава по 1.79 лв. и това е най-високата цена в страната. В по-малките магазини достига до  1.97 лв./кг.

Яйцата, размер М, са най-скъпи в хипермакетите на в Монтана, Видин и Враца. Там те се продават по 27 стотинки за брой. В Монтанско скокът в цената е най-висок – с 3 стотинки за брой. Яйцата размер L пък са стигнали 30 стотинки за брой.

Цената на слънчогледовото олио е без промяна по тържищата в Монтанско. То се продава по 2.20 лв. за литър, което е с 10 стотинки над средната за страната.

Брашното по складовете в Монтанско е поевтиняло с 4 стотинки и вече се търгува по 76 стотинки за килограм. Това е и най-голямото намаление в страната. В хипермаркетите килограмът се продава по 1.04 лв., а в по-малките магазини по 1.10 лв.