Здраве

Тези храни са забранени за астматиците

  21.12.2016 21:25             
Тези храни са забранени за астматиците

Преработеното месо усилва симптомите на астмата, се казва в изследване, публикувано в списание Thorax, цитирано от БГНЕС.  В саламите, кренвиршите и шунката се съдържа консервантът нитрит, който е вреден за дихателните пътища. Консумацията на преработено месо 4 пъти седмично задълбочава симптомите на астма: затруднено дишане и тежест в гърдите.

 В същото време други експерти заявяват, че тази връзка не е доказана и трябва да се направят допълнителни изследвания. Специалистите съветват да се придържаме към здравословна диета като цяло, а не да се въздържаме от един конкретен вреден продукт.

В изследването са взели участие 1000 французи. Техният живот е бил наблюдаван в течение на 10 години от 2003 г. до 2013 г. Около половината от тях са страдали от астма.

Световната здравна организация /СЗО/ включи преработеното червено месо към канцерогените. Кренвиршите, беконът и колбасите причиняват рак на дебелото черво. Рискът от развитието на този рак нараства с 18% в случай на консумация на 50 грама подобно месо дневно.