Здраве

Йогата може да намали нивата на кръвното

  19.12.2016 20:27             
Йогата може да намали нивата на кръвното

Йогата може да бъде от полза за намаляване на кръвното налягане при пациентите, страдащи от прехипертония, става ясно от данните на ново проучване.  Без да има промяна в начина на живот, хората, страдащи от прехипертония - когато стойностите на кръвното налягане са 120-139 mmHg, са склонни да развият хипертония. Както прехипертонията, така и високото кръвно налягане, могат да повишат риска от сърдечен удар, сърдечна недостатъчност и инсулт.  Специалистите са изследвали 60 пациенти със завишени нива на кръвното налягане, но без други сериозни здравословни проблеми. Целта е била да се установи какво е влиянието на йогата върху нивата на кръвното налягане. Участниците са били разпредели на произволен принцип в две групи от по 30 души, за да се оцени ефекта на практикуването на йогата в продължение на 3 месеца, в комбинация с промените в начина на живот. 

Участниците са мъже и жени, като средната им възраст е 56 години в йога-групата и 52 години на тези в контролната група. Упражненията са включвали такива за разтягане, контрол на дишането и медитация. 

От данните става ясно, че сред участниците в йога-групата нивата на кръвното налягане значително намаляват – с около 4,5 mmHg. Междувременно при тези в контролната група не се установяват съществени промени. 

В заключение изследователите потвърждават, че практикуването на йога демонстрира „ясни ползи“ в случаите на прехипертония.

Данните от настоящото проучване са представени по време 68-та годишна конференция на дружество на кардиолозите в Индия.

Източник: Струма бг