Събития

Видин води класацията на ниско платените у нас

  01.11.2016 16:44             
Видин води класацията на ниско платените у нас

Два пъти по-ниски от заплатите в София, са възнагражденията във Видин, показва анализ на КНСБ. Според данните на синдиката средната работна заплата в крайдунавската северозападна област е 648 лв., а в столицата – 1 261 лв.

За една и съща работа хората, наети във Видин, вземат два пъти по-малко от работещите на същата позиция в столицата, сочат експертите.

Изводът на специалистите е, че разликите в стандарта на живот в различните региони у нас остават непреодолимо големи. Диференциацията на работните заплати по области продължава да задълбочава социалните неравенства, констатират от синдиката. Във всички области на страната, с изключение на София, средната заплата е по-ниска от средната за страната, която по данни на националната статистика към края на първото полугодие е 934 лева, казват от синдиката.

В 9 от 28-те области размерът на средната работна заплата представлява около 75 на сто от средното възнаграждение за страната. Тези области се очертават с най-голяма концентрация на нископлатени работници. Водещ в класацията е Видин. Това е единствената северозападна област, попаднала в този списък. Останалите са Силистра , Ямбол, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково, Смолян.

Статистиката на КНСБ отчита, че макар и да са много ниски, заплатите във Видин са се повишили за година с 10.8 на сто. Ръст на възнагражденията има във всички региони на страната. За Враца той е 1.1 на сто, а за Монтана – 14.1 %.