Събития

Кметът на Борован - Десислава Тодорова: Тpyднocтите са възможност за най-eфeктивни peшeния

  24.10.2016 15:50             
Кметът на Борован - Десислава Тодорова: Тpyднocтите са възможност за най-eфeктивни peшeния

Г-жо Тодорова, през лятото държавата преведе по сметките на общината 950 000 лв. Как и за какво бяха използвани тези средства?

Целевите средства се използват в три направления. 350 000 лв. са за доизграждане на културно-информационен център в с. Малорад. За рехабилитация на общинската пътна мрежа са предвидени 300 000 лв. За възстановяване на моста в Малорад, който беше разрушен по време на наводенията през 2014 г., ще отидат 300 000 лв. Към този момент са стартирани обществени поръчки за избор на изпълнител по отношение на рехабилитацията на общинската пътна мрежа и възстановяването на моста в Малорад. Работим и по подготовката на обществена поръчка за доизграждане на културно-информационен център в ромската махала в селото.

Борован е на едно от челните места по безработица в Северозапада. Това ли е най-тежкият проблем, който трябва да решите?

Нивото на безработицата в община Борован продължава да е много високо. Регистрираните в бюрото по труда в Бяла Слатина са 784 лица, което е 54.7% от трудоспособното население. Опитваме се да компенсираме като кандидатстваме по различни програми и мерки за временна заетост, но и тези работни места са ограничени за общините, тъй като са разпределени предимно за частния сектор.

Битовата престъпност по селата притеснява ли ви?

Разкриваемостта на посегателствата срещу собствеността е добра. Статистика за нея се води от районното управление на полицията в Бяла Слатина, което е със сравнително добри показания във Врачанска област.

Срещате ли трудности в образователната сфера?

На територията на община Борован има две детски градини с два филиала  - ДГ „Тошка Петрова“ в Борован с филиал в с. Нивянин и ДГ „Юрий Гагарин“ в Малорад с филиал в с. Добролево. Обхванати са изцяло подлежащи на задължителна подготовка деца. Основните училища са три - „Отец Паисий“ в Борован ,„Св. Св. Кирил и Методий“ в Малорад и едноименното училище в Добролево. Всички подлежащи на задължително обучение деца посещават училищата, в тях се обучават и деца от други населени места, извън територията на общината, които се извозват безплатно. В Борован има и  Професионална гимназия по транспорт „Коста Петров“. В нея се обучават деца от населените места и съседни села извън общината, в които няма училища. Те също се извозват безплатно с подсигурен от нас превоз. Отоплението във всички детски градини и училища  е осигурено за началото на отоплителния сезон. Те ще се снабдяват и поетапно при необходимост. В основните училища и детските градини са подсигурени закуска и обяд на всички деца и ученици, които ги посещават целодневно. Проблемът с извозването на децата и учениците произхожда от необходимостта от още един училищен автобус, за който община Борован е подала заявка в министерството  на образованието и науката.

В последно време е модерно да се говори за социалните услуги, предлагани от общините. В Борован знам, че отдавна имате подобна практика. Как работи тя?

Интересът към услугите, предоставяни от домашния социален патронаж в Борован е неспирен. На 24 август подписахме договор за осигуряване на топъл обяд в населените места на територията на общината. Основна цел на проектното предложение е да обезпечим този процес и услуга за 300 човека в неравностойно положение, чрез предоставяне на безплатен обяд. Уязвимите групи по проекта са лица и семейства на месечно подпомагане, по реда и условията на чл. 9 от правилника за прилагане на закона за социално подпомагане, хора с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от съответната дирекция "Социално подпомагане", самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии и пенсии несвързани с трудова дейност. Осигуряването на топъл обяд е в изключителна необходимост за уязвимите групи граждани, предвид високата безработица в региона, в комбинация от неактивно население, ниски доходи и бедност. На територията на община Борован населението е предимно застаряващо, голям процент от нашите хора са самотно живеещи възрастни без семейство и близки. Уязвимите целеви групи на проекта имат незабавна нужда от предоставяне на услугата „Топъл обяд”.

В същото време община Борован спечели безвъзмездно финансиране от Фонд „Социална закрила” към МТСП за модернизиране на съществуващата материална база в Домашен социален патронаж с цел подобряване на предоставените социални услуги. Проектът е на стойност 21 600 лв.

Погасявате ли задълженията, които наследихте като кмет на Борован?

Наследените задължения са натрупани в периода от 2008 г. до 2011 г. и бяха с общ размер около 6 000 000 лева. Към настоящия момент те вече са 2 000 000 лева. Стратегията, избрана от ръководството на Община Борован за справянето с тях е погасяване на стари задължения и ненатрупване на текущи такива. Този подход е правилен, тъй като тенденцията за намаляване на старите задължения води до тяхното окончателно разплащане. Разбира се цената е много висока – текущите разходи с години наред са сведени до минимум, бяха проведени и много непопулярни мерки – съкращаване на персонал, лишаване от социални и комунални придобивки. С помощ от страна на държавата се надяваме най-после задълженията, създадени при сключване на договори за капиталов ремонт на училищната инфраструктура между община Борован

и „Енемона” АД за периода 2008 г.-2011 г., да бъдат погасени в рамките на три години. Очакваме това да се случи в периода 2017 – 2019 г., след одобряване на план за финансова стабилизация, който е в процес на съставяне от община Борован под ръководството на Министерство на финансите.

Имаше период, в който сметките ви бяха запорирани. Какво се случи?

От началото на тази година до края на септември сметките на Община Борован бяха запорирани от страна на взискателите - „Енемона „ АД, ФЕЕИАДСИЦ и „Елит Диг“ ООД, заради неразплатени задължения, възникнали в периода от 2008 г. до 2011 г. Всички приходи, събирани от местни данъци и такси и предназначени за финансиране и издръжка на детски градини, домашен социален патронаж, сметосъбиране и извозване на отпадъци, както и всички основни функции на местната власт, бяха извзети от сметките на общината. Общият размер на средствата, които частен съдебен изпълнител иззе, надхвърли 400 000 лева. Общината беше подложена на поредното финансово изпитание. Запорът на банковите сметки създаде предпоставка за просрочие и по отношение на текущите задължения, касаещи осъществяване на основните функции на общината. С цената на много лишения успяхме да се разплащаме с контрагентите ни текущо, като се договаряхме за разсрочени плащания, преоценка на поетите задължения, ограничаване на разходите, касаещи фонд „Работна заплата” и др. крайно непопулярни мерки. Независимо от крайно неблагоприятната финансова среда за 2016 г., просрочените задължения на общината в края на годината ще бъдат свързани с поетите ангажименти към „Енемона“АД в периода 2008 г. – 2011 г., с останалите задължения ще се справяме със средства от бюджета и приходите от местни дейности, които ще постъпят по сметката на общината до края на т.г.

Търсят ли ви хората в Борован и за какво най-често се обръщат към вас?

Вратата на кабинета ми винаги е отворена за посещения за граждани  в нужда. Най-често търсят работа, а при най-тежките социално битови случаи се отзовавам за подкрепа с програми за заетост или при общински предприятия.

Вие сте дама, а се оказва, че трябва да ръководите като кмет една трудна община като Борован?

Гордея се, че съм първата жена кмет на община Борован. Ако си спомняте, преди време общината беше пред фалит. Именно това смятам за най-голямото си постижение през първия си мандат, че опазих общината и все още тя функционира. Погасихме много от старите задължения, реализирахме много проекти, а голяма част от тях предстоят да стартират сега. Искам да благодаря на всички жители на община Борован, които на 25 октомври и на 1 ноември  миналата година отидоха до урните и дадоха своя глас за мен. Успехът ми, за пореден път доказа, че там където управлявам аз, хората оценяват усилията ми и отново ми гласуват доверие. Искам да ги уверя, че ще продължавам да работя за тях и ще оправдая очакванията им. Изразявам своята благодарност на всички, които ме  подкрепиха, като кандидат за кмет на общината. Ще се опитам да поставя всички наболели проблеми на жителите на общината. Ще работим в посока на тяхното разрешаване и винаги сме готови да откликнем на техните въпроси и мнения.

Търсите ли помощта на народните представители от Врачанско и как те отговарят на вашите въпроси?

Винаги съм срещала разбиране от врачанските депутати. Търсила съм тяхното съдействие по проблеми свързани с благополучието на община Борован и съм го получавала.

Остана ли ви време да отпочинете?

През отпускарския сезон към края на лятото ми остана време за няколко дни да успея да си почина. Не беше много, но ми стигна.

Как се заслужава доверието на хората?

Трябва да има вяра в добрите намерения на някого, в неговото благоразположение, в неговата порядъчност, съзнателност, професионализъм. Доверието според мен е нещо много важно и то не се изразява само с това да споделиш нещо и да се надяваш, че другият ще го запази в тайна. Много по-важно е да знаеш, че имаш до себе си човек, който няма да те предаде в никаква ситуация. Може даже да не потърсиш от него конкретна помощ в определени трудни моменти, достатъчно е да го има. Един поглед към човека, на когото имаш доверие, може да е решаващ за теб в дадена ситуация. Една одобрителна усмивка и си сигурен в избора си на решение. Едно сключване на веждите, може да те подсети, че тръгваш по грешен път и трябва да обмислиш повече думи, дела, решения.

Кое е най-важното нещо, което сте направили за хората, според вашата оценка?

Не приемам победата и спечелването на втория си мандат като главозамайване, а като изключително голяма отговорност. Предстои ни много работа. Това е ангажимент, който аз ще продължа да изпълнявам с цялата си енергия, с цялото си сърце. Оттук насетне общината се нуждае от повече публичност и информация за инвестиции, които се правят и ще се правят. Това със сигурност ще донесе и повече инвестиции и самочувствие на жителите. Аз ще разчитам на още по-мотивиран екип през този мандат. Общината има нужда от още инвестиции в инфраструктурата. Необходима е и по-голяма грижа за кварталите, повече спортни съоръжения, по-добро образование, по-добри социални грижи, повече културни събития. Работим за това и съм убедена, че ще имаме значим напредък през следващите години. Ще имаме възможност да мислим за повече културни събития, за популяризирането на общината ни и за по-добрия й имидж. Но и това не е най-важното. Една жива община не е само улици, тротоари, градинки, училища, детски градини. Една община не е само гербът, не е точката на картата. Една община е общност, мисия и цел. И тя не може да е мисията на един човек, дори и кмет. За да има успех мисията „Заедно за бъдещето на Борован“, тя трябва да е на всички.

Каква е вашата управленска програма за втория мандат? Приоритетите ми са:

Развитие на човешкия капитал в оибщината – включващ подобряването на средата и условията на живот, адаптивността на човешките ресурси към изискванията на пазара на труда и интеграция на малцинствата и лицата в неравностойно положение.

Усъвършенстване на техническата инфраструктура.

Базисна инфраструктура и публични услуги от общинско значение.

Насърчаване на местното икономическо развитие.

Обществен ред и сигурност.

Развитие на административния капацитет на общината.

Тези приоритети целят развиване на конкурентоспособна общинска икономика; развитие на земеделския сектор и туризма; изграждане на добра жизнена среда, с модерна инфраструктура и съхранена екология; развитие на човешките ресурси и социално сближаване;  укрепване на административния капацитет.

Къдe пpoблeмитe ca пoвeчe – в oбщинcкия цeнтъp или в нaceлeнитe мecтa?

Дoбъp въпpoc. Нaиcтинa в paмкитe нa няколкогодишното ми yпpaвлeниe нa общинa Борован aз и мoят eкип cpeщнaхмe хyбaви и лoши мoмeнти нa тepитopиятa нa цялaтa oбщинa. Бих кaзaлa, чe нe e вaжнo в кoe нaceлeнo мяcтo пpoблeмитe ca пoвeчe или пo-мaлкo, пo-вaжнo зa мeн e тяхнoтo cвoeвpeмeннo oтcтpaнявaнe. Пoдхoждaмe c eднaкъв кpитepий към общинския център и към ceлaтa, и нe дeлим пpoблeмитe зa peшaвaнe. Миcля, чe пpeз първия мандат тoзи пoдхoд нa интeгpиpaнe нa нaceлeнитe мecтa към oбщинcкия цeнтъp вeчe ce виждa oт нaшитe cъгpaждaни.

Кoгa ви бeшe нaй-тpyднo?

Пpeз eжeднeвнaтa ми paбoтa нa кмeт чecтo cpeщaм тpyднocти, нo тe ca и eднa възмoжнocт дa нaмepя нaй-eфeктивнитe peшeния. Зимният ceзoн, кaктo и мнoгo мoи кoлeги, ни пocтaвя нa изпитaния вcякa гoдинa. Tъй кaтo възниквaт paзлични нeпpeдвидeни oбcтoятeлcтвa, пътнaтa oбcтaнoвкa e мнoгo пo-тeжкa, живoтът нa нaceлeниeтo ce зaтpyднявa oт зимнитe ycлoвия. Taкa чe тoзи ceзoн cъздaвa тpyднocти. Слaвa Бoгy, тaзи гoдинa нe cмe имaли cepиoзни бeдcтвия или aвapии нa тepитopиятa нa нaшaтa oбщинa. Tpyднo peшим пpoблeм пpи пoвeчeтo кмeтoвe e тoзи c голямата безработица. Въпpeки тoвa пpaвим ycилия зa peшaвaнe нa пpoблeмa.

С кoe oт cвъpшeнoтo ce гopдeeтe?

Вcичкo хyбaвo, кoeтo ce cлyчвa в нaшaтa oбщинa e плoд нa paбoтaтa и жeлaниeтo нa цeлия oбщинcки eкип. Нe caмo нa pъкoвoдния, нo и нa кoлeгитe oт aдминиcтpaциятa. Кaктo cпoмeнaх, зaпoчнa интeгpиpaнeтo нa нaceлeнитe мecтa към oбщинcкия цeнтъp. И вeднaгa щe дaм пpимep – кyлтypнитe cъбития вeчe нe ce cлyчвaт caмo в Борован, нo и в ceлaтa. Иcкaмe дa paдвaмe мaлки и гoлeми в цялaтa oбщинa. Рaбoтнитe мecтa, кoитo нaпpимep зaявявaмe пo различните програми и мерки, cъщo ca зa Борован и ceлaтa. Цялa гoдинa paбoтят изнeceни пpиeмни нa бюpoто пo тpyдa в ceлaтa – дa peгиcтpиpaт нa мяcтo бeзpaбoтнитe и дa ги кoнcyлтиpaт. Оcвeн тoвa, дoкoлкoтo e пo възмoжнocтитe ни, пpoдължaвaмe дa peшaвaмe кoмyнaлнo-битoвитe пpoблeми във вcички нaceлeни мecтa. Пoдoбpявaмe ocвeтлeниeтo, cмeтocъбиpaнeтo и cмeтoизвoзвaнeтo, пoддpъжкaтa нa oбщинcкaтa пътнa мpeжa. Стapaeм ce дa ocигypим дocтъп дo здpaвни ycлyги нa вcички житeли нa oбщинaтa. Същoтo вaжи и зa пoдoбpявaнe нa кpиминoгeннaтa oбcтaнoвкa и зacилвaнe oхpaнaтa в населените места.  И зa дa cъм нaяcнo c пpoблeмитe нa мoитe cъгpaждaни пo ceлaтa, пpeз пocлeднитe тpи мeceцa c кoлeгитe oт oбщинcкия eкип нaпpaвихмe cpeщи c хopaтa. Удoвлeтвopeнa cъм и oт oбoгaтявaнeтo нa oбщинcкия кyлтypeн кaлeндap c нoви cъбития и пpaзници, тъй кaтo cъздaвaмe мнoгo пoвeчe paдocт и зaбaвлeния зa гpaждaнитe и нaй-вeчe зa дeцaтa ни.