Събития

Преглеждат безплатно за катаракта и глаукома

  19.10.2016 11:51             
Преглеждат безплатно за катаракта и глаукома

Националната кампания „Право на зрение“ гостува в Белоградчик. В залата на младежкия дом се проведе информационна беседа за катаракта и глаукома. Това са двете очни заболявания, основна причина за слепота сред възрастното население. Ако се открият навреме, зрението може да бъде спасено.

Беседата изнесе офталмолог-хирургът д-р Кирил Събчев. В срещата участва и координаторът на кампанията Юлия Андреева. Целта на „Право на зрение“ е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Около 90% от всички участници в беседата, на възраст над 55 г., получиха талон и бяха записани за безплатен преглед, който ще се извърши в Монтана на 21 октомври от 9 ч. до 13 ч.

В края на беседата д-р Събчев отговори на много поставени въпроси от страна на потенциалните пациенти, на които бяха раздадени специални очила, чрез които можеха да видят как биха се чувствали, ако имат очно заболяване. Глаукомата протича без симптоми, затова е важно редовно да се мери вътреочното налягане при офталмолог. Симптомите на катаракта включват замъглено и двойно виждане, непоносимост към светлината, размазани образи, избледняване на цветовете, честа смяна на очилата.