Събития

Отгледаха на шега гигантски тикви

  28.09.2016 15:37             
Отгледаха на шега гигантски тикви

Жител на врачанското село Бели извор отгледа тиква гигант. 68-годишният Йордан Ценов, когото всички познават като Данчо Къдравия, се похвали с 60-килограмов плод. Той е откъснал тиквата от лозе намиращо се в подножието на планината край населеното място.

„Цеко Рачев ми даде разработено лозе, за което няма възможност да се грижи. Край него засях бостан. На майтап хвърлих и 3 тиквени семки, които дъщеря ми Таня беше изпратила от Испания. От тях се родиха 5 големи тикви. Откъснах два от плодовете още докато бяха зелени и ги дадох на кокошките. Останалите 3 узряха, достигайки тегло от 60 кг, 25 кг и 20 кг. 25-килограмовата тиква подарих на собственика на лозето, а другите ги прибрах вкъщи. Ще им се радвам докато тръгнат да се съсипват. След това ще ги разрежа и ще раздам на хората в селото, защото за семейството ми е прекалено голямо количество тиква“, каза Данчо. Той допълни, че тази година е била изключително благодатна. От декар лозе е набрал около 2 тона грозде. Откъснал е и бостан, с общо тегло около 600 кг.

„Дините бяха разкошни, от ранен китайски сорт. Родиха се продълговати, като всяка тежеше по 10-12 кг. Имаха невероятен вкус“, разказа съпругата на Данчо – Веска.