Събития

Копърки обират пътници от спирките

  29.08.2016 16:38             
Копърки обират пътници от спирките

Врачанската фирма „Автобусни превози 98“ АД е изготвила списък на нелоялните шофьори, които крадат пътници от спирките на дружеството и ги превозват на цената на билет за рейс, това обяви пред „Конкурент“ управителят на транспортната фирма Георги Яков. Сред ментетата има жена, която върти волана до врачанските лозя. Тарикат пък вози на черно клиенти до квартал Бистрец с черно „Ауди“ /списъкът виж по-долу - б.р./.

„Става дума за водачите на няколко леки коли, които редовно обикалят по спирките минути преди оттам да минат нашите автобуси. Те осъществяват незаконна дейност по смисъла на Закона за транспорта. Сезирали сме община Враца и местното управление на „Държавна автомобилна инспекция“ и очакваме институциите да си свършат работата“, допълни Яков.

Според българските закони нерегламентираното осъществяване на подобен транспорт се наказва с отнемане на книжката за период от 6 месеца, както и спиране от движение за същия срок на съответното моторно превозно средство. Последната акция срещу нелегалните превозвачи е била проведена преди 2 години, когато дори са били установени конкретни водачи, които са били предадени на съд, допълни Яков. Пред магистратите обаче пътниците са се отрекли от първоначалните си показания, което е позволило на меннетата да се отърват.

„Пътниците, които се качват при подобни шофьори рискуват много. При евентуална катастрофа, те губят застраховката, която им осигурява билета в автобуса. Освен това всяка сутрин нашите шофьори преминават на проверка за алкохол – нещо, което при другите съм сигурен, че го няма“, допълни Георги Яков. Управителят на „Автобусни превози 98“ АД уточни, че водачите в неговата фирма са задължени да покриват и други изисквания – за професионална квалификация и психотестове, че са годни за работата, която вършат.

„Когато избират нелегалния превоз, пътниците от съответния район рискуват ние, като коректни превозвачи, да се оттеглим от линията, която преминава през тяхното село или град“, предупреди Георги Яков. Той даде за пример район във Врачанска област, в който след подобно оттегляне, шофьорите на таксита, които до този момент са взимали от пътниците пари на цената на автобусния билет, са вдигнали тройно „тарифите“ си на черно.

ЕТО ГИ НЕЛЕГАЛНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ

По автобусна линия с №6 /до с. Челопек/:

Вр 8528 **;

Вр 3213 ** - „Опел“ в син цвят.

 

По автобусна линия с №7 /до с. Нефела/:

Вр 6181 ** - жълто „Рено“.

 

По автобусна линия с №23 /до с. Лиляче/:

Вр 1428 **.

 

По автобусна линия с №10 /до с.Косталево/:

Вр 8931 **.

 

По автобусна линия №5 /до квартал Бистрец/:

Вр 0011** - черно „Ауди“.

 

По автобусна линия с №8 /лозята: спирки „Дружба“, „Череша“, „Веслец“/:

Вр 8709 **

Вр 8053 **

Вр 2628 **

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Пълният списък с номерата на нелегалните превозвачи е в редакцията на „Конкурент“.