Събития

Съвременна Враца лежи върху некрополи от Средновековието

  29.08.2016 16:36             
Съвременна Враца лежи върху некрополи от Средновековието

Археолози проучват усилено един от средновековните некрополи във Враца. Според доц. Нарцис Торбов напълно естествено е след като при 10-годишното проучване край Вратцата е установено, че това е бил центърът на града, в неговата периферия да се намират погребенията. „Тези гробове, които разкриваме тук не са единствените от средновековния некропол. Преди години, става дума за 1993 г., бяха открити погребения от другата страна на реката, при строежа на кооперация. Погребения от Средновековието и гробове са намерени и на мястото, където са ателиетата на художниците в града”, припомни археологът. Той даде отговор и на въпроса „защо са разпръснати толкова много гробове на една територия”?

„Ще направя една проста и елементарна сметка само за българското Средновековие, оставяме назад всички други епохи с хората, които са живели и са били погребани. През Българско средновековие – XIII–XIV век, слагаме минимума на населението в района на град Враца – 2 000 души. За две години, при средна продължителност на човешкия живот, се сменят 4 генерации. 4 генерации по 2 000 души правят 8 000 души или реално погледнато – напълно естествено е, че в района на средновековния град Враца, освен тук, ще има погребения и на други места. Това е така, защото става едно разделение на едното място, наречено акропол - където живеят живите и некропол - за мъртвите”, обясни Нарцис Торбов. По думите му с течение на времето, вследствие на развиването на това, което наричаме акропол, се стига до някакво място, където в по-късни времена хората започват да застрояват определена площ и въобще не знаят, че отдолу се намират гробове, какъвто е и този случай. Тук е имало къщи на врачани, след това е била построена детска градина, сега ще се строи жилищна кооперация, което означава, че този некропол е бил по един или друг начин засегнат през различните периоди на това строителство, припомни археологът.

„Аз лично искам да благодаря на предприемача - г-н Владилен Кръстев, че ни подсигури финансова възможност да проучим некропола, искам да благодаря и за работниците, които ни е предоставил, защото това е бригада, с която работя от 10 години, а момчетата, които са с нас са много добри и работливи и се радвам, че работата се върши без напрежение, със спокойствие и че екипът ни е много единен”, заяви доц. Нарцис Торбов.

Ръководител на проучването на некропола е археологът от регионалния исторически музей във Враца Александра Петрова. Тя е категорична, че тодава ценна информация за демографската картина на населението, обитавало определена територия през определен период от време.

„Проучваме един от кварталните некрополи на средновековния град Вратица. Той беше локализиран през юни при строителни работи за жилищна кооперация на ул. „Тодор Балабаниов“ №1 във Враца. След съответната процедура, която беше свързана с комисия от министерството на културата, беше сключен договор между инвеститора и РИМ-Враца, и се регламентира настоящето архелогическо проучване, което трябва да се осъществи в рамките на 21 работни дни” , обясни Александра Петрова. Екипът проучва средновековен некропол, т.е. гробището на един от кварталите на средновековния град Вратица. Вече са проучили 4 гроба на възрастни индивиди, всичките християни, които за съжаление са разрушени преди това.

„Имаме няколко находки като гробен инвентар, които се състоят от накити. Това са личните вещи на погребаните. Сред тях са няколко бронзови гривни, които много добре датират некропола в XII-XIV век, пръстени, една средновековна корубеста монета, която е поставена в гроба при спазване на т. нар. обичай „Харонов обол“. След като бъде изчистена и разчетена, тя ще ни даде още една дата на некропола”, обясни ръководителят на проучването. Александра Петрова допълни, че работите предстоят.

„Аз лично се радвам, че към края ще се включат и колеги антрополози от антропологическия институт, които ще вземат костите за антропологично изследване в София и ще имаме комплексна информация за некропола. Държа да кажа защо е важно проучването на некрополите. Идеята е да се натрупва колкото се може повече информация в количествено и качествено отношение, защото изследването на некрополите, от който и да е било период, дава ценна информация за демографската картина на населението, което е обитавало определена територия през определен период от време. Територията е Средновековния град Вратица, т.е. това са нашите предшественици”, коментира археологът. По думите на Александра Петрова периодът е XII-XIV век. Може да се установи пола на погребаните, а също и периодът, в който са погребани, т.е. при една обстойна информация може да се направят по-генерални заключения през кой сезон от годината смъртността на това население е била най-висока, както и други подробности около бита на жителите на средновековния град.

След изтичането на определените 21 дни работа на некропола, предстои да дойде на място нова комисия от министерството на културата, която да прецени как е свършена работата и дали има структури, които трябва да бъдат запазени. Според Александра Петрова вероятно няма да има такива и теренът ще бъде освободен за строеж, за да се реализира инвестиционното намерение, както е по закон.