Събития

Откриха етнографска сбирка

  29.08.2016 16:09             
Откриха етнографска сбирка

Откриха музейна сбирка, посветена на 30-годишнината на историческия музей в Криводол под надслов „Хубост за бъдни поколения. Приказка без начало и край за златните ръце български“. Според библиотекаря в читалището Христина Кръстева, сбирката е етнографска и фолклорна.

„Ние като читалище имаме отговорност да пазим традициите на нашите предци, бит и обичаи. Това представя тази изложба. Нашето население по нищо не се отличава от останалите българи, но в същото време е достатъчно оригинално и пази интересни обичаи, които имаме отговорност да съхраним. Поклон пред нашите дарители”, изтъкна Кръстева. По думите й те са основно от Ракево – семейството на Анка и Ценко, които са дарили изключително ценни и автентични артефакти, макар че българинът трудно се разделя със своите неща.  Затова организаторите оценяват огромните усилия на тези хора.

„Нямаше да се справим без нашите колеги от ръководството на РИМ-Враца Георги Ганецовски и Нарцис Торбов, които ни помогнаха изключително много и допълниха тази сбирка, за да изглежда по този оригинален начин”, каза още Христина Кръстева. Тя изрази и специални благодарности към изтъкнатия етнограф Йорданка Манкова, с чието съдействие е подредена изложбата и фотографа Васко Врачовски, приятел на читалището.

„Врачовски стори и невъзможното, за да имаме снимков материал за тази експозиция и да я направим по-богата. Старите снимки наистина разказват какви са били нашите предци и как са живели хората от този край в миналото”, сподели Кръстева.

Секретарят на народно читалище „Никола Вапцаров 1924“ Боян Илиев благодари на кмета Петър Данчев, който е осигурил финансова подкрепа за реализирането на добрата идея.