Събития

Започна се! Излизат тайни от средновековна Враца

  28.08.2016 14:23             
Започна се! Излизат тайни от средновековна Враца

От 23 август екип от археолози към РИМ-Враца проучва средновековния некропол, който беше открит през юни т.г. при разкопки за жилищна коопреция на ул. „Тодор Балабанов“ №1. След съответната процедура, свързана с комисия от министерството на културата, беше сключен договор между инвеститора и врачанския музей, като се регламентира настоящето архелогическо проучване. То трябва да се осъществи в рамките на 21 работни дни, а след изтичането на този период предстои комисия от министерството на културата да прецени как археолозите са си свършили работата. Ако липсват структури, които трябва да бъдат запазени, теренът ще бъде освободен за строеж.

„Проучваме средновековен некропол, т.е. гробището на един от кварталите на средновековния град Вратица. До момента, на 3-ия работен ден, сме проучили 4 гроба на възрастни индивиди, всичките християни, но за съжаление са разрушени преди проучването. Имаме няколко находки като гробен инвентар, които се състоят от накити. Това са личните вещи на погребаните. Сред тях са няколко бронзови гривни, които много добре датират некропола в XII-XIV век, пръстени, една средновековна корубеста монета, която е поставена в гроба при спазване на т. нар. обичай „Харонов обол“, и след като бъде изчистена и разчетена, тя ще ни даде още една дата на некропола. Работите предстоят“, обясни ръководителят на археологическия екип Александра Петрова. В края на проучването към врачани ще се включат и археолози  от антропологическия институт, които ще вземат костите за изследване в София и ще бъде изготвена комплексна информация за откритията в некропола.

„При подобни проучвания идеята е не да тръбим по медиите и да правим някакви сензации, че сме проучили 5, 25 или повече гробове. Целта е да се натрупа колкото се може повече информация в количествено и качествено отношение, защото изследването на некрополите, от който и да е било период, дава ценна информация за демографската картина на населението, което е обитавало определена територия през определен период от време. Може да се установи пола на индивидите, периодът, в който са били погребани и при една обстойна информация могат да се направят по-генерални заключения през кой сезон от годината смъртността на това население е била най-висока, както и да се изяснят други подробности около бита на жителите на средновековния град“, подчерта важността на проучването Петрова.

На свой ред археологът доц. Нарцис Торбов благодари на инвеститора - Владилен Кръстев, че е съдействал да се осъществи проучването на средновековния некропол, както и на добрата съвместна работа на целия археологически екип.