Събития

Инженер-химик оглави техническата гимназия

  25.08.2016 16:46             
Инженер-химик оглави техническата гимназия

Професионалната техническа гимназия „Н.Й. Вапцаров“ във Враца, по-позната като механото, има нов директор. Учебното заведение досега се ръководеше от Станислав Савов, а от 27 юли на неговото място вече е инж. Ирма Емилиянова. Тя пое поста след конкурс, след като се пребори с други 6 кандидати, които преминаха успешно първия етап - писмен тест. На интервюто в министерството на образоването обаче са се явили петима от желаещите, като най-висок резултат е получила инж. Ирма Емилиянова Христова, която е инженер-химик по образование. Завършила е Химикотехнологичен и металургичен факултет в София. Има диплом и преквалификация от Софийския университет за учител по английски език. Започва кариерата си в бившия Строителен техникум във Враца като учител по теория и практика. След това работи в Химическия техникум в града, отново като инженер-химик. Дълги години е учител по английски в ПГТР, а от 2012 г. е работила отново като педагог в ПТГ „Н.Й. Вапцаров“. Има две години трудов стаж в ТЕЦ-а на „Химко“, като началник „Химична лаборатория“, както и опит в реализацията на международни проекти по програмите „Коменски“, „Леонардо Да Винчи“, „Еразъм +“ и др.

„Повечето от трудовият ми стаж е педагогически. Мисля, че опитът ми и добрата съвместна работа с колегите, ще ми помогнат да възвърнем доброто име на бившия Механотехникум в града. Бъдещето е в професионалното образование и много се надявам в сътрудничество с бизнеса да развием професионалното образование и повече ученици да предпочетат да се обучават в нашата гимназия“, заяви категорично новият директор. През новата учебна година прага на Механотехникума ще прекрачат 279 ученика, като записването все още тече.

 „За съжаление дуалната паралелка не успяхме да я сформираме тази година, тъй като липсваха желаещи. Ще работим обаче за развитие на дуалното обучение“, каза още инж. Емилиянова.

Училището работи по проект „Еразъм +“-К1, като най-късно в началото на септември ще стане ясно дали ще започне работа и по проект „Еразъм +“, сектор К2.