Събития

ВИДЕО: Провериха нов обект заради смрад над Враца

  25.08.2016 15:41             
ВИДЕО: Провериха нов обект заради смрад над Враца

Зачестилите сигнали за неприятната миризма, която се носи в някои квартали на Враца и на околовръстния път, вдигнаха на крак местните управници и вчера лично инспектираха Пречиствателната станция в града. На място пристигнаха зам.-областният управител Мирослав Комитски, кметът Калин Каменов и директорът на звеното за изпълнение на проекта по Водния цикъл Марияна Рашева, за да се уверят откъде всъщност идват миризмите.

Пред медиите градоначалникът призна, че вонята, носеща се над Враца идва именно от Пречиствателната станция и не е нужна специализирана техника, за да я долови човек.

„Факт е, че няма пречиствателна станция, от която да не мирише, но спецификата тук е такава, че при различни въздушни и атмосферни течения се носи този неприятен мирис към някои от блоковете в кварталите „Сениче“ и „Дъбника“ и на околовръстния път. За да намалим напрежението от десетките сигнали, които имаме от врачани, заедно с РИОСВ взехме превантивни мерки“, заяви кметът Каменов. Той обясни, че са закупени биоактивни препарати, с които полетата, където се разгражда твърдата маса от Пречиствателната станция ще бъдат третирани, за да се неутрализира неприятната миризма.

„Действието ще е силно, защото препаратът е силно концентриран. Идеята е до 20 дни голяма част от този неприятен аромат, който се носи от Пречиствателната станция да бъде неутрализиран. В случай, че има повторни неприятни аромати, след 20-30 дни отново ще има третиране с препарат, така че ще се неутрализира тази миризма“, обясни краткосрочните мерки кметът на Враца. В дългосрочен план, при приключването на участъка на Пречиствателната станция, е планирано залесяването на близо 1 500 дръвчета, които да създадат естествената преграда за намаляване на потока от естествения аромат, който се носи от Пречиствателната станция. На журналистически въпрос дали има забавяне на реконструкцията на пречиствателната станция и има ли това отношение към миризмите, които са принудени да дишат врачани, кметът отговори, че и по 3-те етапа на Водния цикъл - градската част, пречиствателната станция и довеждащия водопровод - има забавяне. Изпълнителите пък ще си получат необходимите наказания и санкции.

„Може би има вероятна причина за носещата се неприятна миризма и в забавянето на изпълнението на реконструкция на Пречиствателната станция, но това, което ме увериха колегите е, че при нейното приключване - в края на годината или в началото на следващата, ще бъдат монтирани 3 съоръжения, които допълнително ще спомагат за неутрализирането на неприятните миризми от тук. Уверението е, че това ще е една от най-обезопасените откъм вредни емисии пречиствателни станции в страната“, обясни Каменов. Той беше категоричен, че „дължим на хората тези действия, а препаратите, с които ще бъдат неутрализирани миризмите от Пречиствателната станция, няма „да ударят“ по джоба врачани.

На свой ред областният управител Мирослав Комитски допълни, че вече  е монтирана подвижна мобилна станция, във връзка със зачестилите сигнали относно качеството на атмосферния въздух.

„Мога да потвърдя, че от 16 ч. на 24-и до 12 ч. на 25 август не са констатирани превишения на пределно допустимите концентрации на параметрите на качеството на атмосферния въздух“, каза Комитски. Данните са от мобилната автоматична станция, която е позиционирана при училище „Давид Тодоров“ в ж.к. „Дъбника”. Съоръжението извършва 72-часови непрекъснати измервания на атмосферния въздух за локализиране на неорганизирани източници на емисии. След приключване на мониторинга получените резултати ще бъдат анализирани и оповестени.

„РИОСВ изиска допълнително измерване на параметрите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух в града. Регионалната лаборатория-Плевен към Изпълнителна агенция по околна среда изпрати мобилна автоматична станция”, допълниха от екоинспекцията в Враца.

Досега измерванията на въздуха се извършваха от екип от експерти на РИОСВ и Регионална лаборатория към ИАОС с преносима апаратура. Данните на въздуха от автоматичната измервателна станция на жп гара Враца през посочения период също не показват превишения на измерваните показатели.