Здраве

Ето кои билки и зеленчуци набавят важното за организма ни желязо

  24.08.2016 15:53             
Ето кои билки и зеленчуци набавят важното за организма ни желязо

Протеините в тялото ни използват желязото да транспортира кислорода и той помага за растежа на клетките. Желязо в организма основно се съдържа в хемоглобина – протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислорода в тъканите по цялото тяло.Елементът желязо е жизнено важен елемент за всички живи организми, тъй като участва в изграждането на редица ензими и протеини, отговарящи за нормалното функциониране на организма посредством контрол на кислородния метаболизъм и клетъчния растеж. Той се свързва с протеините, образуващи молекулата на хемоглобина в червените кръвни клетки и улавя кислорода, приет от белите дробове. Червените кръвни клетки на свой ред пренасят кислород до всички тъкани на организма.

Желязото е важна съставка и на друг протеин – миоглобин, който от своя страна разпределя кислород към клетките в скелетните мускули и сърцето. Този елемент играе ключова роля и в производството на енергия като съставка на някои ензими, включително карнитин, който отговаря за правилното усвояване на мазнините.

Не съществува физиологичен механизъм, който да изхвърля желязото от човешкия организъм. С помощта на процесите на абсорбция се регулират железните запаси в тялото, а поддържането на баланс между приемите и загубите на микроелемента се осъществява с педантична точност от здравия организъм. Но трябва да се отбележи, че много малка част от желязото в хранителните продукти се усвоява.

Приемано в достатъчни количества, желязото може да играе важна роля в превенцията и лечението на множество заболявания като желязодефицитна анемия, левкемия, алкохолизъм, колит, диабет, обилна менструация, паразитни инфекции, стомашни язви и туберкулоза.

В рамките на общата профилактика желязото подпомага растежа и увеличава съпротивителните сили на организма като има и ясно изразен козметичен ефект – възстановява добрия тонус на кожата.

Препоръчителната дневна доза желязо е:

мъже – 8 мг;

младежи, 14-18 години – 11 мг;

девойки, 14-18 години – 15 мг;

жени – 18 мг;

бременни – 27-30 мг;

кърмачки – 9 мг.

Има две форми на желязо в храната: хематимово желязо от животински източници като червено месо, риба и птиче месо, както и нехематиново желязо от растителни източници като боб и леща и боб, ядки и зеленолистни зеленчуци.

Пилешките дробчета съдържат най-много желязо от всяка храна, с 11-12 мг на 100 грама порция готвен (пържен или печен), което е достатъчно за ден.

Желязо се съдържа също в много билки и подправки. Ето количествата в 100 грама от продукта:

сушена мащерка – 123 мг;

сушен босилек – 90 мг;

сушена мента – 88 мг;

сушен риган – 82 мг;

куркума – 55 мг;

сушен магданоз – 54 мг;

сушен копър – 48 мг;

дафинов лист – 43 мг;

сушен кориандър – 42 мг;

чубрица – 38 мг;

анасон – 37 мг;

сушен естрагон – 32 мг;

сушен розмарин – 29 мг;

джинджифил – 20 мг;

прясна мащерка – 17 мг;

чушки – 10 мг;

миди (готвени, задушени) – 10 мг;

черен пипер – 9 мг;

октопод (готвен, задушен) – 9 мг;

канела – 8 мг;

тиквени семки (печени) – 8 мг;

лют червен пипер – 8 мг;

чиа (сушена) – 7 мг;

картофи (печени) – 7 мг;

стриди (готвени, пържени) – 7 мг;

кашу (сурово, печено) – 6 мг;

спанак (готвен, варен) – 4 мг.