Събития

В Македония дариха над 100 тома от именити български автори

  23.08.2016 15:52             
В Македония дариха над 100 тома  от именити български автори

Заместник председателят на женската организация на ВМРО във Враца Галя Христова посети Битоля заедно със семейството си. Те доставиха книги от български автори за нуждите на българската общност в македонския град. Галя Христова е представител за град Враца на националната кампания „Дари книга, запази българщината.” Целта е да се събират книги за живеещите българи в Македония. Част от томовете са дарени на Български културен клуб „Скопие“ с ръководител Лазар Младенов. Настоящето дарение е от около сто книги за нуждите на сдружението за македонско-българско приятелство в Битоля.

„Все повече младежи от Македония проявяват желание да учат в български университети и изданията ще бъдат изключително полезни за тях, за да се запознаят с книжовния български език“, каза пред „Конкурент“ Галя Христова. Дарителската кампания е подкрепена и от председателя на ВМРО във Враца Красимир Богданов, който предостави и няколко броя от своята книга „Забравени герои”.

Гостите от Враца бяха посрещнати от председателя на сдружението за македонско-българско приятелство Маринела Петреска, която разказа за дейността му и бъдещите им планове. Галя Христова информира за началото на кампанията, за това как са събирани книгите и изрази намеренията тя да продължи с дарения за нашите сънародници в Албания, Босилеград и др. На срещата присъстваха и председатели на сдруженията за македонско –българско приятелство от други градове, както и студенти от България, които са на стаж в Битоля по програма „Еразъм“.