Събития

Врачани са първи по заплати

  23.08.2016 15:41             
Врачани са първи по заплати

Работещите в Монтанско са се подписвали срещу 743 лв. средно месечно между април и юли т.г.. Те са вземали със 164 лв. по-малко в сравнение със заетите от Врачанско, където обаче забавените възнаграждение са най-много. Това показват данните на  националния статистически институт.

Възнаграждението в регион Монтана е с 203 лв. по-ниско в сравнение със средното за страната. Заетите в областта са получавали най-много пари през април. Тогава заплатата е била 746 лв. Следва спад с 3 и още 4 лв. Тенденцията е характерна за Видинско и Врачанско.

В Плевенско и Ловешко възнагражденията се покачват. На опашката в Северозападния район за планиране е Видин, където средната заплата за периода е 659 лв. В страната средното брутно месечно работно възнаграждение е 946 лв. през второто тримесечие и нараства спрямо първото с 2.6%.

Работещите в обществения сектор са получавали повече, пък и там заплатите са се покачили по-бързо. Покриваните от бюджета възнаграждения са се увеличили средно с 39 лв. до 975 лв. В частния повишението е с 20 лв. до 937 лв.