Konkurent
Инекс

България

Експертиза: Високата скорост причинила катастрофата в Хитрино

2020-01-14 20:40 238 0

Експертиза: Високата скорост причинила катастрофата в Хитрино

Причината за железопътното произшествие в Хитрино е високата скорост, с която се е движела влаковата композиция. При стрелка с номер едно на железния път тя е преминала с 81 км/час, а при стрелка с номер пет - със 78 км/час, като максималната допустима скорост в гаровите коловози е 40 км/час. Това стана ясно при представянето на експертизата в съдебната зала на Шуменския окръжен съд.

Допълнителна специализирана комплексна съдебно-техническа експертиза бе изготвена от вещите лица Коста Костов и проф. Мая Йорданова и бе представена по делото за железопътното произшествие в Хитрино, което продължава в съда.

Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

Адвокатите на подсъдимите казаха, че приемат експертизата само в писмения й вид, тъй като имало различия при представянето й в съдебната зала. Те поискаха почивка, за да се запознаят с протокола от предходното съдебно заседание от 10 януари, към което се присъедини и прокурор Маргарита Георгиева. Заседанието бе отложено за 14.00 часа, предаде БТА.

Съдържащото се в писмения вид на експертизата беше нещо различно от изложено от вещото лице Йорданова в с съдебната зала. "В писмения вид пише, че предвид състоянието на железния път не може да се определи безопасната скорост, а тук на въпрос на частното обвинение даже каза коя е безопасната скорост", каза Димитър Стефанов - адвокат на един от подсъдимите машинисти. Относно казаното от Йорданова в съдебната зала, че причина за железопътното произшествие е високата скорост, с която се е движела влаковата композиция, адвокат Стефанов отбеляза, че тя не е имала такава задача. "Задачата й бе да определи безопасната скорост за преминаване през стрелката и тя е написала, че не може да я определи", уточни той.

Адвокатът на загиналите и пострадалите при инцидента в Хитрино Николай Димитров каза, че последните експертизи по делото, по искания на защитата на подсъдимите, са изключително фрагментарно построени, с въпроси, с които се опитват чрез фрагментарни отговори да се разколебае обвинението на прокуратурата. "Дори някой вещи лица не искаха да отговорят на някой от въпросите им, тъй като извадени от контекста на събитието би могло да се стигне до други изводи. За нас предните три експертизи, които бяха изслушани, също не бяха обективни, тъй като също бяха с фрагментарни въпроси. Пак казвам - единствената причина за инцидента е скоростта", заяви Димитров.

Очакваме след почивката съдията да се произнесе кога ще бъде последното съдебно заседание в Шуменския окръжен съд и се надяваме това да е резервната дата по делото - 16 януари. Нашите очаквания са за осъдителна присъда, в максимален размер, допълни Димитров.

24 часа

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
15-годишен, обвинен за жестоко убийство, с още 3 дела (Снимки)
2020-01-21 20:40
319 0
Три висящи досъдебни производства за кражби има 15-годишният Исмаил Асан, обвинен за жестоко убийство в Асеновград. Това се разбра на разпоредителното дело срещу него в…

Убиецът от
2020-01-21 18:40
261 0

Най- тежката мярка „задържане под стража“ определи Кюстендилски окръжен съд  под председателството на съдия Пенка Братанова по отношение 64- годишният Сашо Драганов


Хванаха мъжа, запалил вилата на адвокат Ирен Савова, следил я, има досие
2020-01-21 16:40
193 0
  Полицията е задържала мъжа, запалил вилата на адвокат Ирен Савова в Ихтиман, научи "24 часа" от източници в прокуратурата и адвокат Савова. Арестът…

  Тийнейджър с 2.77 промила се обърна с кола
  2020-01-21 14:30
  218 0

  Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол е започнато в РУ-Велики Преслав. Малко след 8 часа сутринта на 12 януари пътни


  актуален брой на вестник Конкурент