България

10-годишен хлапак обгоря от волтова дъга

  12.12.2019 10:51             
10-годишен хлапак обгоря от волтова дъга


10-годишно момченце от квартал „Кармен“ в Казанлък обгоря от волтова дъга при катерене на стоманен стълб за високо напрежение.

Инцидентът с малкия Асен, който е четвъртокласник в ОУ „Антон Страшимир в Града на розите и калашниците“ е станал около 16,00 часа в сряда след като малчуганът пропуснал да отиде на училище. През голямото междучасие той бил видян да се катери по стълба , който в очертанията на квартала, но извън школския двор.Хлапето си било хванало на бас с приятелчета че може да стигне до жиците, до белята се стигнало след като на два пъти правил опит да пипне жиците, дъгата пламнала при третия опит и буквално бил „изстрелян“ на земята в подножието на стълба. Пострадалото дело е транспортирано с линейка до специализираната клиника по изгаряния в пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“. За малкия се грижат родителите на таткото, който работи в чужбина.

Сходен инцидент имаше в началото на годината в Стара Загора, когато волтова дъга  обгори 14-годишнен ученик от НУМСИ „Христина Морфова“. Тийнейджърът тогава се покатерил на покрива на вагон-цистерна в района на жп гара Калитиново, той беше откаран с 53 – процентови изгаряния по тялото в специализираната пловдивска клиника.

Заедно с него  са били две по-малки от него деца, които дошли на коловозите от крайния старозагорски квартал „Зора“. Най-вероятно целта им е била да си направят селфита, предполагаха участвали при спасяването на Божидар. Грижи за него полагала баба му, тъй като таткото работел в Чехия, а майката от години си имала свой живот.

Малкият почина от раните си няколко дни по-късно въпреки усилията на лекарите.

Monitor