Събития

В НУ „Св. Софроний Врачански” класната стая се превърна в стая на приказките

  11.12.2019 15:53             
В НУ „Св. Софроний Врачански” класната стая се превърна в стая на приказките

Министерството на образованието и науката организира Национална седмица на четенето от 9 до 13 декември. Старт на инициативата дадоха първокласниците в НУ "Св. Софроний Врачански" от I б, с класен ръководител Весела Вълчева, като отправиха поздрав към всички и им пожелаха да превърнат класната стая в стая на приказките: „Нека пред всяко дете оживеят любимите приказни герои и то се потопи в красив вълшебен свят с прекрасни емоции и добро настроение.”.

Госпожа Стела Димитрова - началник отдел „Образование  и култура“ към Община Враца, бе първият гост на учениците в I б клас и прочете коледната приказка „Дядо Дончо“. Тя пожела на децата много забавления с любимите приказки.

Скъп гост имаха и учениците от групата за целодневна организация на учебния ден от трети клас - директорът на Регионална библиотека „Христо Ботев”, Силвия Врачовска. Тя прочете на учениците приказката „По Коледа се случват чудеса“.  В знак на благодарност третокласниците и подариха книжката „Коледна песен“ от Чарлз Дикенз, за да може повече деца от Враца да се докоснат до една от най-завладяващите и вълшебни коледни истории. Срещата, която организира учителят на групата, г-жа Чучкова,  беше под наслов „Сподели ми книга, сподели ми знание“. Интересно и вълнуващо за децата беше размяната на любими книги и четенето на откъси от детски произведения, чрез които те научиха важни неща за приятелството.

В групата за целодневна организация на учебния ден от първи клас гостуваха ученици от третите класове, които прочетоха и драматизираха приказката „Бабата и мечката”. Големите ученици провериха първокласниците дали са разбрали съдържанието на приказката, като им зададоха различни въпроси. Малките ученици също се включиха в събитието, като прочетоха няколко гатанки и стихчета. Първокласниците показаха и своите първи стъпки в творческото писане чрез малки акростихчета.

Четвъртите класове проведоха учебен час „Моят любим герой”. Децата презентираха чрез разкази и рисунки своите любими книги. Споделиха любима мисъл на Фредерик Дъглас „След като се научиш да четеш, ще бъдеш вечно свободен“, допълниха от школото.