Събития

Проведоха среща за оралната профилактика и силанизация при децата

  18.10.2019 15:11             
Проведоха среща за оралната профилактика и силанизация при децата

Във Враца се проведе среща за оралната профилактика и силанизация при деца от 6 до 8 години.

Стоматологът д-р Марио Прокопиев – главен координатор на област Враца сподели за мероприятието:

„Това е инициатива за популяризиране на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 6 до 8 години.

Целта е по-голяма част хората ангажирани с възпитанието на децата – учители, преподаватели и т.н. да могат да обърнат внимание на деца и родители на факта, че тази програма профилактира и предпазва първите постоянни зъби на децата от развитието на кариеси. Вече много години се работи и имаме над 90 % успеваемост. Това в медицината е изключително висок процент и се радваме, че набира все по-голяма популярност. Родителите все по-отговорно и по-настойчиво ни търсят, което е и идеята. В цял свят тези програми отдавна работят и дават високи резултати и се радвам, че и в нашата страна вече над 5 години работим по този въпрос, и че държавата успява да финансира всичко.“

Гост лектор на мероприятието беше д-р Светослав Гачев – заместник председател на Българския зъболекарски съюз.

На събитието присъстваха директори на детски градини и училища и зъболекари.

Министерството на здравеопазването финансира силанизацията на първите молари при децата от 6 до 8 години. Безплатно поставяне на силанти се извършва от над 400 лекари по дентална медицина в цялата страна.

Денталните силанти се поставят върху дълбоките ямки и фисури и образуват тънък, гладък и твърд защитен слой, който представлява бариера между зъба и микроорганизмите в зъбната плака.