България

Вкарват 35 заболявания в Е-регистри

  15.10.2019 10:27             
Вкарват 35 заболявания в Е-регистри

Снимка: Интернет Прегледът с мамограф дава точна диагностика за рак на гърдата

35 заболявания ще бъдат вкарани в електронни регистри. В тях ще бъдат вписвани всички заболели от тях, подобряването или влошаването след лечение, както и смъртността. Това предвижда Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020.

Вече е обявена открита процедура за избор на изпълнител. Според експерти регистрите би следвало да бъдат факт към 2024-2025 година. Един от тях ще бъде обновеният Национален раков регистър, който не работи от шест години и чиито данни са крайно остарели

Начело сме в Европа по онкологични заболявания. Заедно с нас първенството си поделя Румъния. Оказва се, че хората в двете страни боледуват и умират най-много от рак на шийката на матката. Това показват здравните анализи на европейските институции, съобщи Нова телевизия. Освен това, от целия Европейски съюз в България и в Словакия няма Държавен раков план, а според онколозите - скрининговите ни и профилактични програми на практика не работят.

Същевременно, в страната няма актуални данни за заболеваемостта, тъй като въп росния раков регистър не функционира от 2013-а. Програмата „Спри и се прегледай“, платена с европейски пари, трябваше през 2013 година да тества безплатно четвърт милион българки за рак на шийката на матката, но и тя не отчете успех.

„Ракът на маточната шийка е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания при жените в България. Годишно имаме около 1000-1100 нови случаи. Между 300 и 400 са смъртните случаи. Няма спад на онкологичните заболявания”, коментира доц. д-р Здравка Валерианова, ръководител националния раков регистър.

Антония Пулева случайно открила , че има рак на шийката на матката, а това променило живота на цялото й семейство. „В първия момент просто обвиних Господ. но в същото време имах някаква надежда”, сподели тя.

В Скандинавските държави и Австралия почти всички млади мъже и жени са ваксинирани, а тестовете са безплатни и задължителни. Там отчитат под 5 % заболели от рак на шийката на матката.

„Трябва да се знае че всеки може да се разболее от рак”, коментира проф. д-р Златко Кълвачев от болница „Надежда”.

„Сега здравната ни система разчита, че всеки сам ще отиде да се изследва, а преди години участъковите лекари са се грижели за това всяка жена задължително да преминава през тест за човешки папилома вирус. Увеличава се броят на жените с това заболяване“, каза колегата му д-р Любомир Еленчев от МБАЛ „Надежда”.

От 2016 до 2018 г. близо 100 жени повече са лекувани за рак на матката, но здравната каса няма информация за починалите пациенти. За жените над 30 години е предвиден безплатен преглед, а ако цитонамазката е нормална – отново след 3 години. Иначе личният лекар може да тества безплатно и по-млади жени, но ако те са вече с повече от 3 износени бременности, имат първо раждане на 17, фамилна анамнеза или при преглед покажат отклонение в цитонамазката.

Здравното министерство отчита, че през 2018 г. са тествани над 1 148 здравнонеосигурени жени на възраст 40-50 години, от които с диагнози са били само 72 жени. За 2018 г. са отделени един милион и двеста хиляди лева, от които 1 000 000 лв. за ваксини, а за 2019 г. са още повече- 1 270 000 лв. Ваксинирани са близо 8000 момичета, които през 2019 са по-малко. А иначе ежегодно от бюджета на Министерство на здравеопазването се отделят 125 000 лв. за скрининг на три вида онкологични заболявания (рак на млечна жлеза, рак на шийката на матката, рак на дебелото и правото черво) но само на неосигурени лица.

монитор