България

Разбиха бургаска банда за рекет и наказателни поръчки (ОБЗОР)

  15.10.2019 10:25             
Разбиха бургаска банда за рекет и наказателни поръчки (ОБЗОР)

Антимафиоти блокираха рано сутринта в понеделник Бургас при спецакция срещу организирана престъпна група, действала по южното черноморие.

За броени часове в ареста бяха прибрани 10 души, сред които знакови лица от ъндърграунда край морето, претърсени бяха над 40 частни домове, фирмени офиси и автомобили. Според разследващи, групата е била следена седмици наред. Членовете й са се занимавали с рекет, изнудване и наказателни поръчки. Сред арестуваните по време на спецакцията са Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето, които са свързани с голяма охранителна компания /VTI/. Десетимата мъже са задържани за срок от 24 часа, като предстои да се определи колко от тях ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и за кои ще бъде поискано постоянно задържане под стража.

Мечков и Биберов бяха отведени за разпити в областната дирекция на полицията в Бургас, а час по-късно бяха изведени с белезници и откарани с полицйски автомобил. По всяка вероятност всички арестувани  ще бъдат транспортирани към столицата, защото разследването е подведомствено на Спецпрокуратурата.  "Текат разпити както на арестуваните, така и на потърпевши от престъпната дейност на групата. Показания се снемат и от свидетели. Има данни, че задържаните са се занимавали с изнудвания, заплахи и са упражнявали физическо насилие над своите жертви", коментираха запознати с разследването.   Специализираната полицейска акция се провежда от ГДБОП, Криминална полиция към ОД на МВР в Бургас и под ръководството на спецпрокуратурата. По всяка вероятност арестите ще продължат, към момента операцията продължава, установява се дали към групата са действали и други съпричастни лица, коментираха запознати.  Заради операцията, входовете и изходите на Бургас останаха  блокирани почти през целия ден в понеделник. Полицейски патрули и КПП-та бяха  дислоцирани по всички изходи на града, а автомобилите се пренасочваха за движение само в едната лента. Униформените спираха и проверяваха избирателно преминаващите автомобили.

Мечков и Биберов са стари познайници на полицията. Точно преди три години те отново попаднаха в ареста, заедно с още 11 техни съратници. Тогава срещу  двамата бяха повдигнати обвинения, че са ръководили организирана престъпна група, занимаваща се с изнудване, рекет и палежи и са изпълнявали поръчки за разчистване на бизнестеритории. 

монитор