Здраве

Пащърнакът е идеалният зеленчук за зимата

  14.10.2019 11:52             
Пащърнакът е идеалният зеленчук за зимата

Пащърнакът често бива определян като голям морков, странно изглеждаща ряпа и какво ли още не.
Макар и не особено атрактивен на външен вид, пащърнакът със своя бял цвят и издължени форми се оказва безкрайно полезен за нервната система заради съдържанието си на В3, предпазва от рак и диабет, полезен е и за бременните жени.


За успешното отглеждане на пащърнака най-подходящи са дълбоките, глинесто-песъчливи, структурни, богати с органични вещества и чисти от плевели почви.
Есенни сеитби
За есенните (предзимните) посеви се избират микрорайони, защитени от ветрове, с равни или наклонени на юг терени. Сеитбата се извършва на леко оформени плитки бразди през началото на септември в по-топлите места и през ноември- декември в по-хладните при норма 700-800 г семена на декар. От първите посеви растенията оформят листна розетка и коренова система за зимата, а от вторите семената поникват през пролетта. По-късните посеви се мулчират с добре угнил оборски тор, който осигурява по-добро затопляне на почвата и задържане на влагата в по-горните почвени слоеве.
Картофи
В наши дни пащърнакът е заменен до голяма степен от картофите. Изключение все още правят единствено Великобритания, Полша и скандинавските страни. Пащърнакът представлява двугодишно тревисто растение, което през първата година развива перести листа на дълги дръжки, а през втората голо цветоносно стебло, до 1 метър височина.
Европа
Растението е разпространено на територията на цяла Европа, в България до около 1600 метра надморска височина. В диво състояние се среща из ливади и влажни тревисти местности.
Студоустойчиви
Пащърнакът е студоустойчиво растение. Растение на дълъг ден, през втората година цъфти през месец май. Особено чувствителни на засенчване са младите растения, което се получава при гъсти посеви. Оптималната температура за повикване на семената е 16-18°С, въпреки че те поникват и при 4-5°С. Младите растения издържат до -8, -10°С, а възрастните до -20, -25°С.
Влага
Растенията са взискателни към почвената влажност, особено при поникването и през първите фази на растежа. По-късно са сравнително сухо устойчиви, но се нуждаят от постоянна умерена влажност, за да се образуват качествени кореноплоди. Засушаването на почвата забавя растежа на кореноплодите и причинява загрубяването им.
Вар
Когато се наложи да се отглеждат на по-тежки почви, с есенната обработка трябва да се внесат вар и органични торове добре угнили и компостирани. Не се препоръчва внасянето на пресен тази година оборски тор поради съдържанието му на вредители- телен черви и много плевелни семена които затрудняват процеса на поникването на морковите. Те не бива да се отглеждат след прясно разорена люцерна. На такива площи морковите трябва да се отглеждат на втората година. Почвата оказва влияние върху цвета и качеството на кореноплодите. Например на глинесто-песъчливи почви се получават кореноплоди с по-интензивен цвят на кожицата в сравнение отглежданите на тежки и студени почви. Интензивността на цвета се повишава при внасяне на по-високи дози калиеви торове. Най-подходящи за отглеждане на морковите са почвите с (pH6-7).

Кореноплодът е бонус за имунитета и пази от запек

Макар и детрониран от картофите, си остава идеалният зимен зеленчук. В последно време той се завърна на нашата трапеза, особено в детските пюрета и храни. И това не е случайно.
Пащърнакът е кореноплодно растение, роднина на моркова, целината и корените на магданоза, с приятен аромат и леко сладникав вкус, с много ценен състави. Богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, цинк, манган, витамини (А, В,С, Е, РР) и фолиева киселина.
Особено полезен е съдържащият се в него витамин В3, който е важен за работата на нервната система. Голямото количество фибри помагат на храносмилателната система и са отлично средство против запек.
Не съдържа холестерол, нискокалоричен (в 100 г се съдържат 56 калории) и е подходящ при диети и сърдечно съдови заболявания. Лекото му диуретично действие го прави отлична храна при бъбречни заболявания, а фолиевата киселина е подходяща за склонни към анемия и бременни. Във време на вируси витамините в пащърнака са бонус за имунитета.

монитор