Събития

Екобомба цъка в Ботуня, Петър Данчев нехае СНИМКИ

  20.08.2019 13:05             
Екобомба цъка в Ботуня, Петър Данчев нехае СНИМКИ

Екобомба цъка в криводолското село Ботуня, сигнализира ни кметът на населеното място Ивайло Диманов. Управникът, който отговаря за 250 души, се обърна към всекидневника на Северозападна България, тъй като воплите му за помощ към Община Криводол не намирали отговор. Местното БКС пък изобщо не си гледало работата, а в резултат на това тонове отпадъци гният по контейнерите за смет от седмици. Всъщност май никой не знае кога за последно са изхвърляни битовите отпадъци в Ботуня.

„Селото ни е хубаво, 250 човека живеят тук, а почивните дни идват и много гости. Срамота е да ги посрещаме с препълнени контейнери и вонята, която се носи край тях. За мухите, разнасящи зарази – да не говорим“, каза Диманов, който е известен в региона с активната си гражданска позиция, предизвикала институциите да ремонтират моста на път Е79 край река Ботуня.

„Сега е разгарът на летния сезон, а никой  не иска да ми помогне с изхвърлянето на боклука. Възможно е да тръгнат зарази.Това не е проблем от вчера или онзи ден. Така е от началото на мандата ми, като това са почти четири години“, сподели още кметът Диманов.

Той не еднократно е звънял на кмета на Община Криводол Петър Данчев, както и на неговия заместник Юри Кацарски, но за съжаление след всяко обаждане се чува едно и също: „Утре камиона е при теб“,  но специализираната машина така и не идва.

Припомняме, че „боклучарката“ – както обича да я нарича г-н Данчев, е само една за всичките 14 населени места в общината както и град Криводол. Проблемът е не само това, че машината е една, ами и че постоянно е в сервизи заради ремонт. Както е и в момента, установи проверка на „Конкурент“.

Хората споделят, че сметосъбиращия камион е доста стар, а изказванията, че се чупи от изхвърлените отпадъци са силно преувеличени. Данъкоплатците негодуват с право, защото си плащат налозите за местни битови отпадъци.

От разходката сред препълнените контейнери за смет, на която кметът на Ботуня подложи нашият екип, беше видно, че проблемът е сериозен.

Съдовете за смет не само преливат, но и около тях вече са събрани и голямо количество боклуци в чували и пликчета, които безстопанствените кучета късат и разнасят необезпокоявани из селото.

Състоянието на самите контейнери също е плачевно - по-голямата си част от тях са със счупени колела, а теглото им от по около 1 тон ги прави трудни /и почти невъзможни/ за изхвърляне. Когато все пак през Ботуня мине „боклучарка“, това се превръща в събитие за местните, които се включват в изхвърлянуето на отпадъците.  „Връзваме контейнерите  с въжета. Дърпаме ги, дори камиона прави всевъзможни „лупинги“, за да застане пред тях и да може да ги изхвърли“, разказват местните. Те потвърждават, че отдавна не са виждали камиона, който събира боклука.

Кметът Диманов разказва, че преди време е идвала монтанска фирма, която да изхвърли боклука, но вече и те отказват при вида на занемарените казани, с каквото разполага Община Криводол.

Опитахме се да се свържем с кмета на общината Петър Данчев, който не пожела да коментира. Може би, защото вчера преди обяд негови подчинени са давали обяснения пред служители на Икономическа полиция.