България

За 24 август на Шипка – без Сюлейман паша

  14.08.2019 10:16             
За 24 август на Шипка – без Сюлейман паша

Без образа на Сюлейман паша ще бъде тазгодишното пресъздаване на епичните битки за старопланинския проход Шипка по време на Руско-турската освободителна война преди 142 години. Решението е на сценариста Николай Байнов от Казанлък, който е решил да покаже събитията от третия ден на обсадата, когато действащо лице от страна на османската армия е Расим паша.

Униформата на пашата ще облече Христо Календерски от град Априлци, който е отговорник за театрализованото представление с участието на 320 активисти на националното дружество „Традиция“.

В района на някогашната Централна позиция ще проехтят над 5 200 пушечни изстрела , а разположението на силите е 2:1 в полза на османлиите. На позицията ще бъдат изкарани 4 реплики на оръдия от онази епоха, едното ще бъде докарано от старозагорци, а две от Търговище, обяснява Календерски, който очаква в битката да проехтят поне 50 оръдейни залпа.

От екипа на националния парк-музей „Шипка Бузлуджа“, който оказва логистистичната подкрепа на „Традиция“ при възстановката на събитията напомнят, че в този кървав трети ден от отбраната на позицията излизат в помощ на руските воини и опълченците близо хиляда жители на Габрово, които са помагали за изнасянето на ранените, носели са вода и боеприпаси.За техния принос разказва военния кореспондент на английския вестник „Daily News“, Арчибалд Форбс пред руския дипломат граф Николай Игнатиев.Сражението на този ден е прикрючило чак към 22,00 часа ,когато турците се завръщат на изходните си позиции.

Хилядите зрители от цялата страна, които по традиция пристигат от ранни зори в района на бъдещия военен театър ще видят в образа на генерал Столетов Станчо Джумалиев,прекия командващ на позицията , генерал Фьодор Радецки ще пресъздаде Мирослав Сланев от Велики Преслав, а командващият опълченците ще покаже Методи Навущанов от Панагюрище.Очаква се сред настъпващите „турци“ да бъде и пристигналият преди години в България от далечна Танзания Джоузеф Мелиса, който е сред най-нахъсените „актьори“ в различни възстановки.

Промяна ще има и на мястото, където ще бъде официалната церемония по заупокойната литургия и приемането на гвардейския строй: за разлика от предходни години на 24 август е избрано мястото при т.нар. „Барелефи“ само на сто стъпала под Паметника на Свободата.

Организаторите от областната администрация в Габрово все още не знаят кои официални лица ще се отзоват на поканата им за тържеството отбелязване на 142-та годишнина от отбраната на прохода и 85-та годишнина от тържественото освещаване на монумента, на което според историците през 1934 година са се стекли над 100 000 българи.

Месец преди тържествата в Казанлък бе открита изложба, разказваща за епопеята около строителството на паметника, показан бе и златният ключ, използван от цар Борис ІІІ за отварянето на вратата към вътрешността му, припомни директорът на НПМ „Шипка Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. Ключът е притежание на националния военно-исторически музей и се вади от трезорите му в изключително редки случаи.

монитор