Konkurent
Инекс

България

Скубете при кафяв пръстен в стеблото

2019-08-14 12:25 446 0

Скубете при кафяв пръстен в стеблото

Пожълтяването и окапването на старите листа на доматите е често наблюдавано явление. Това е нормално и се дължи на физиологичното остаряване на растенията. В този случай няма място за притеснение.

Понякога обаче пожълтяването обхваща не само старите листа, но и по-горните млади листа. Обикновено това по-често се случва, когато:

- доматите са отглеждат върху лека, песъчлива почва;

- при силно заплевляване на растенията;

- при неправилен воден режим.

Поливането е от основно значение. Стремете се да поддържате еднаква почвена влажност, без резки колебания, т.е. да не се редува период на засушаване с период на обилна влажност.

 Ако след дълго засушаване полеете растенията обилно, то листата подгарят и окапват. Също така плодовете бързо нарастват, но се напукват.

Причините

Причините за подобно свиване на доматените листа могат да бъдат няколко. Да се види в кои случаи какво е най-добре да предприемете, за да се справи своевременно с този проблем и да се спаси реколтата от полезни домашни домати.

- Въшки по растенията: те са малки и почти незабележими, но могат да причинят свиване на листата. За да се преборите с тях, приложете същите средства, които използвате срещу колорадските бръмбари по картофите. Те ще ви бъдат от полза и в този случай. Засегнатите вече листа просто ще изсъхнат и трябва да бъдат отстранени, но новите ще растат вече нормални.

- Времето: доматите обичат умерен климат и страдат при студени нощи и твърде горещи дни. Ако дневната температура се повиши над 35ºC, листата им се свиват. Положението се усложнява при липса на влага. Затова мулчирайте почвата със слама или стърготина. Също така може да подхраните растенията с компост или други естествени органични торове.

- Бактериална инфекция или гниене: свиването на листата може да бъде симптом за по-сериозно заболяване по растенията, особено ако долните листа се свиват, потъмняват и по-късно изсъхват. За да сте сигурни, отрежете едно от стъблата. Ако на напречния разрез видите кафяв пръстен, отстранете корена на това растение, защото вероятно то е заразено с бактерия. Ако пръстенът не е налице, не бързайте да изкоренявате доматите.

- Липса на минерали: завитите надолу листа на доматите показват липса на фосфор, бор, манган, калций и други микроелементи. В този случай просто е необходимо да наторите почвата с компост или натурални органични торове.

- Липса на калий: свиването или накъдрянето на краищата на листата при много култури показва липса на калий. По-късно старите листа развиват некроза. Най-малките жилки избледняват, а ръбовете на листата потъмняват. В тези случаи е подходящо да наторявате почвата с картофени обелки, бананови кори или обелки от тиквички.

монитор

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Лекари ще подават сигнали за агресия през горещ телефон на БЛС
2020-01-19 18:40
30 0
Горещ телефон ще предава информация за проблеми до главната прокуратура, като така се създава максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако…

Спасиха сърничка, паднала в река Бистрица
2020-01-19 16:55
62 0
Благодарение на бързата реакция на пожарникари от Благоевград беше спасена сърничка, паднала в река Бистрица, предаде БТВ. Получен е сигнал на тел. 112, че хора…

Омбудсманът: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент
2020-01-19 16:40
146 0
Ппрепоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева е изпратила омбудсманът Диана Ковачева относно предприемането на спешни мерки за защита правата

Крадците в Благоевград наводнили цялата сграда на митницата
2020-01-19 15:08
105 0
Крадците, извършили крупен обир на митницата в Благоевград, са пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на десет часа водата е…

актуален брой на вестник Конкурент