България

Бандити набелязват жертвите на пазара, за да избегнат камерите. Атакуват в малки улички

  13.08.2019 13:50             
Бандити набелязват жертвите на пазара, за да избегнат камерите. Атакуват в малки улички

Грабителтие избират жертвите си на пазара.

 

Пазарите в София са мястото, където грабителите набелязват жертвите си. Те обаче не ги атакуват там, а на поне 100 м, за да са сигурни, че няма да има свидетели.

Причината да набелязват жертвите си именно там е, че виждат с какво разполага човек. Обикновено бандитите се редят зад жертвата си на опашката. Така виждат съдържанието на портфейла. В магазините това може да не стане, тъй като мнозина плащат с карти. Друг проблем са камерите. Затова бандитите избират жени, които пазаруват по откритите сергии. Сред най-популярните им места за набелязване на жертви са Женският пазар и тържищата в “Красна поляна” и “Красно село”. Общото между тях е, че наблизо има малки улички и минават малко хора.

Апашите избягват пазара “Димитър Петков”, тъй като до него са бул. “Ал. Стамболийски” и “Тодор Александров”, а там освен хора, има и камери. 

Този грабител бе заснет от камера и заловен за броени часове.

Веднъж видели какво има в портфейлите, грабителите проследяват жертвата си на около 100 м. Там имат два варианта - да дръпнат чантата или синджирчето на жената.

Мъже рядко

са нападани

Почти няма случаи на задигнати от тях чанта или верижка, защото може да се съпротивляват, а при забавянето жертвата би успяла да види по-добре нападателя си и да го опише пред полицията.

Откраднатите синджири се пласират на златари, които ги разтопяват. Така те изчезват. При заложните къщи често се случвало бандитите да бъдат заловени, тъй като вещта остава цяла, а и всичко се записва. При златарите се пише само видът, пробата на метала и грамажът му.

Контингентът от грабители пък вече е доста променен. Той значително нараснал, след като масово автокрадците решили, че могат да изкарват повече пари от подобни нападения.

Те са най-дръзките нападатели. За разлика от уличните си колеги обаче работят само по предварителна информация и рядко излизат на удар под 10 хил. лв.

Друг вид престъпници, които се преквалифицират в грабители, са крадците. “При кражбата жертвите ги няма в дома и затова те не внимават толкова. При грабежа няма място за грешки, а жертвата е в шок и обикновено запомня единствено пола”. Това разказа пред “24 часа” бивш крадец, който днес се занимава с грабежи.

И този тип бандити предпочитат да работят с предварителна информация. Едно от средствата, които

използват при

нападенията си, е

лютивият спрей

При него жертвата може да бъде напръската в лицето след издебване в гръб, ако апашът успее да извърт китката си правилно.

Най-често по този начин се нападат търговски представители и агенти, които носят голям фирмен оборот.

Все по-малко

са обирите на

банки и големи

магазини

“Ако научат, че в апартамент се съхраняват 60-70 хил. лв., ще предпочитат да ударят там, вместо да рискуват с банков клон”, обясни полицай.

Намаленият брой на въоръжените нападения се дължи на това, че в банките не се съхраняват големи суми пари. Същото важи за магазините и бензиностанциите, където практиката е оборотът да се прибира през няколко часа.

Грабежът на банка е “скъпа инвестиция”, чиято подготовка отнема време. “Трябва да се открадне кола, да се набави оръжие и квартира близо до мястото на грабежа, за да може групата бързо да се покрие. Участниците са минимум трима, което означава, че печалбата се дели между много хора, включително на крадеца на колата и информатора”, обясняват полицаи.

Извършителите на въоръжените грабежи на магазини и складове обикновено са хора между 18 и 25 г.Те нахлуват в търговския обект без предварителна информация, надявайки се да намерят много пари. Скриват лицата си с шапки с козирки или качулки и атакуват продавачките най-често след 23 ч. Обясненията, които давали при залавянето, били сходни - че им трябват средства, защото натрупали дългове.

Сред новите играчи са младежи до 25 г., затънали в заеми. Хора,

регистрирани за

хулиганство и

наркотици,

“на сляпо”

нападат магазини

и складове с надеждата, че ще направят удар. Масово те нахлуват с ножове, но чести са и атаките с въздушни пистолети, които изглеждат като истински.

Възрастта на уличните нападатели все по-рязко пада. Вече и деца на 11-12 г. дърпат дамски чанти и телефони, показва полицейската практика. Иначе профилът на уличния бандит е 20-25-годишен аутсайдер. Този вид престъпление е патент предимно на цигани и наркомани, които искат бързо да си набавят пари за дрога. Анализът показва, че през лятото тези престъпления се увеличават. Обяснението е, че жените ходят по-оскъдно облечени, поради което златните накити по шията, ушите и ръцете са “на показ” и са примамка за бандитите.

В столичните квартали “Люлин”, “Овча купел”, “Красна поляна”, районите около парковете, Централна гара и Женския пазар пък са местата, където най-често деца стават жертва на грабежи.

От малчуганите се задигат най-вече телефони. Бандитите издебват, докато детето говори, и със сила му го издърват от ръката.

Румънци обират на пътя с оферта за бижута

Група румънци обираше на пътя край София с оферта, че предлага златни бижута. Бандата бе задържана преди дни от столични полицаи.

Престъпната банда е действала в района на главни пътни артерии във и около столицата. В хода на разследването е установено, че тримата използвали заучена схема. Спирали с лек автомобил с чуждестранна регистрация, имитирайки авария, с отворен преден капак, в крайното платно или в аварийната лента и махали с ръце към преминаващите покрай тях коли. Когато някой водач отбиел, за да им се притече на помощ, те на чужд език обяснявали, че са закъсали с автомобила и се нуждаят от пари. В замяна предлагали фалшиви златни накити, а когато някой откажел, прибягвали и до заплахи с оръжие. Така нападнали семейство на 30 юли на магистралата край Елин Пелин.

Тримата бяха задържани с полицейски мерки до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура един от румънците е с повдигнато обвинение. Наложена му е мярка за неотклонение “задържане под стража”.

В Испания хит са обирите с куфар без дъно

Куфар без дъно е най-новото средство за кражби в Испания. Той е обемист и се използва за оставяне върху чужд сак.

Номерът се състои в това, че машинката на колелца скрива набелязания сак. Той изчезва под големия куфар, а бандитът изглежда сякаш мести собствения си багаж.

Престъплението е внесено от Румъния. Извършителите и на Пиренеите са от северната ни съседка. Те се активизирали в Испания от началото на юни. На ден ставали по 2-3 такива кражби.

Засега у нас няма регистрирани подобни престъпления. Полицията обаче е чула за новия трик и вече е нащрек.

24часа