Свят

Бивш президент е обвинен в убийство (СНИМКА)

  13.08.2019 10:50             
Бивш президент е обвинен в убийство (СНИМКА)

Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е обвинен в убийство и други особено тежки престъпления, съобщи Замир Бейшекеев, ръководител на службата на Генералната прокуратура за надзор на оперативно-следствената дейност, на пресконференция днес.

"На Атамбаев бяха връчени уведомления за редица особено тежки престъпления, като организиране на безредици, убийство, опит за убийство, вземане на заложници и използване на насилие срещу държавен служител", каза той.

Според законите на Киргизстан, по тези обвинения Атамбаев може да бъде изправен пред доживотен затвор.

На 7 август специалните служби на Киргизстан стартираха операция по задържането на експрезидента Алмазбек Атамбаев в резиденцията му в Кой-Таш, на 20 километра от столицата. Срещу привърженици на бившия лидер бяха използвани специални средства. Привържениците на Атамбаев отвърнаха с огън. Не беше възможно задържането на бившия президент. Привържениците на Атамбаев бяха заловени от шестима военнослужещи от специалните части. На следващия ден сблъсъците между привърженици и силите за сигурност се възобновиха и продължиха до сутринта, въпреки факта, че самият експрезидент се предаде на силите за сигурност. В резултат на специалната операция, според Министерството на здравеопазването, са ранени 136 души. Един командос беше убит.

 

Лидерът на най-голямата парламентарна партия на социалдемократите в Киргизстан, Атамбаев, прехвърли властта на своя наследник и най-близък съюзник Сооронбай Жеенбеков през 2017 г. в резултат на президентските избори. Малко след това обаче бе образувано наказателно производство срещу членове на екипа на експрезидента. Самият Атамбаев бе лишен от статута на бивш президент и бе заподозрян в редица престъпления. Бившият държавен глава многократно е заявявал, че всички обвинения срещу неговите сподвижници имат политически характер.

канал3