Konkurent
Инекс

Лайфстайл

5 стъпки как да бъдем по-щастливи

2019-08-13 16:20 235 0

5 стъпки как да бъдем по-щастливи

Последни изследвания твърдят, че ключът към щастието е да знаеш къде да търсиш. Още от ранна възраст ни учат да се целим високо и да търсим удовлетворителна и по-добра работа. Да не се задоволяваме с малкото и да се гоним нови постижения и по-голям успех. И въпреки всичките тези „рецепти за щастие“, някои от тези цели е по-вероятно да ни направят нещастни.

„Ако сме принудени да си поставяме непрекъснато високи цели, това може да ни върне назад”, казва д-р Рай Рагунатан от Университета в Тексас.

Неговото проучване показва, че доста от успелите и интелигентни хора не правят избор в живота, който да води към щастие.

Той изследва защо определени психологически черти – желанието да контролираш, да се чувстваш важен, нужен и желан – са точно тези, които могат да ни сложат в правилната траектория на личното ни щастие.

Ученият идентифицира 5 ключови зони, които могат да имат огромен ефект върху нашето щастие.

Не преследвайте щастието

Ние трябва да приоритизираме, а не да преследваме щастието.

Много от нас на теория вярват, че това е важно и го поставят като по-значим фактор от това да правиш пари. И все пак в реалността ние правим жертви със щастието заради други неща.

Първи стъпки

Предприемете стъпки, за да увеличите шанса да се чувствате щастливи вместо да бъдете обсебени от мисълта дали се чувствате или не се чувствате щастливи.

Разберете какво ви прави щастливи – да се шляете с приятели, да ходите на екскурзии, да си почивате добре. Направете си списък какво ви прави щастливи.

Бъдете отговорни

Никога не обвинявайте другите за вашето нещастие. Щастието и нещастието стоят единствено в собствените ви ръце.

Хората имаме силата и способността да контролираме собствените си мисли и чувства. Ако успяваме със самоконтрола, то със сигурност това би допринесло за щастието.

Първи стъпки

Най-сигурният начин да вземеш контрола над вътрешното си аз, е да имаш един по-здравословен начин на живот. Започнете да се грижите за себе си; бъдете по-активни всеки ден; изяждайте едно парче от любимия си плод повече от обикновено; узнайте кои физически дейности ви карат да се чувствате по-добре и ги направете част от режима си.

Не сравнявайте

Не обвързвайте щастието с това да се чувствате повече от другите. Дори и да си мислите, че се справяте по-добре от приятелите си, рано или късно някой ще ви изпревари. Ако ли пък не, възрастта ще ви застигне. Сравняването може да бъде изкушаващо – ние го използваме, за да се опитваме да мотивираме себе си. Не забравяйте обаче, че целите се променят постоянно.

Първи стъпки

Когато се мерите с тези около вас, ще бъдете принудени да се справяте с недостатъците си. Колкото по-малко се сравнявате, толкова по-щастливи ще бъдете.

Пуснете се по течението

На повечето от нас се е случвало, но може би не чак толкова често, колкото ни се иска. Отдайте се на преживяване, което ни кара да сме толкова погълнати от него, че губим представа за времето.

Първи стъпки

Това, което обичаме да правим най-много, е това, което ще ни направи най-щастливи. Погледнете в какво сте добри, независимо дали е писане, пътуване, готвене, тичане и т.н. Направете си списък и намерете място за него в ежедневието си.

Доверявайте се на непознати

Колкото повече възприемаме, че можем да се доверяваме на хора, които не познаваме, толкова по-щастливи ще бъдем.

Да се доверяваш на приятелите си, на семейството си, но също да имаш вяра в непознатите, е индикация доколко се доверяваш на живота като цяло.

Първи стъпки

Започнете с това да сте по-общителни. Говорете с непознат всеки ден – в магазина, на работното място. Фокусирайте се върху позитивния аспект върху това да говорите с хора, които не са от ежедневния ви кръг, а не върху страха от недоверието.

mila.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Наталия Гуркова лъсна без грим
2019-08-22 09:30
50 0
На фрешове и готова храна кара бившата миска Наталия Гуркова. Папараците на „България Днес“ изловиха скорошната вдовица да пазарува прясно изцеден сок и топла супа…

Емилия на море с детегледачка
2019-08-21 19:30
248 0
Емилия е във ваканция, обяви самата тя тези дни дни. В пика на сезона, когато всички нейни колежки потриват ръце от задоволство, заради препълнения си…

Какво да не правим, когато обичаме някого
2019-08-21 16:20
243 0
Повечето двойки развиват пагубни навици, които рано или късно излизат през любовния нос. Нали сме наясно, че да се опитваме да променяме другия из основи,…

Кичка Бодурова осинови дете
2019-08-21 14:40
229 0
Кичка Бодурова осинови дете, разбра HotArena. Естрадната легенда е решила да увеличи семейството си с още един член. Певицата, коят от дълги години живее в…

актуален брой на вестник Конкурент