Konkurent
Инекс

Здраве

Ако в ухото е попаднала вода

2019-08-04 04:00 856 0

Ако в ухото е попаднала вода

Докато се къпете или плувате в басейн или море, може да попадне вода в ушите ви. Усещането е неприятно, а понякога е трудно да се справите с проблема.

За да изтече водата, легнете на страната на засегнатото ухо и останете така в продължение на 10 минути. Поставете кърпа под ухото.

Друг начин е рязко да разклатите глава в посока на пострадалото ухо.

Един разпространен метод за справяне е скачане на един крак - наклонете главата на страната на засегнатото ухо и скачайте на срещуположния крак.

Често се използва и дълбокото поемане на въздух, след което с пръстите на ръката се затварят ноздрите. Преглъщайки, ще усетите пукащ звук. Поетият въздух се опитва да излезе през ушите и изтласква водата.

Ако изброените начини не ви помогнат, въоръжете се с грейка или сешоар. Възможно е ушната кал да е набъбнала при контакта с водата. Целта е влагата да се изпари под въздействие на топлината. Грейката сложете върху ухото. Ако ползвате сешоар, дръжте го на разстояние поне 25 см.

В случай че описаните начини за справяне не помогнат, потърсете лекарска помощ. Не допускайте водата да остане по-дълго време в ухото, защото има риск да премине в т.нар. средно ухо и да причини инфекция.

mila.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Какво се случва с тялото, ако спим по 8 часа всеки ден
2019-08-23 04:00
206 0
Проучване показва, че редовното спане в продължение на 8 часа всъщност не е лукс, а съществена част от здравословните ни навици. Липсата на часове за…

Чесън под възглавницата - решение на много проблеми
2019-08-22 04:00
512 0
Само една скилидка чесън, която да сложите под възглавница през нощта, може да реши много здравословни проблеми. От древни времена предците ни са използвали този метод и…

Шест навика преди лягане, които помагат на отслабването
2019-08-21 04:00
508 0
През нощта тялото изгаря между 300 и 400 калории. Това почти се равнява на количеството енергия, което губите при едночасово бягане. Специалистите твърдят, че качественият…

Лекарите обясниха кои хора не трябва да ядат хляб
2019-08-20 04:00
709 0
Хлябът е продукт, без който малцина могат да си представят ежедневието.  Някои хора обаче е добре да се откажат от този тип тестени продукти поради…

актуален брой на вестник Конкурент