Konkurent
Инекс

Общини

ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент" гостува в Чипровци

2019-07-19 07:00 1794 0

ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент
ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО: Конкурент

На Чипровци се падна да открие лятното ни турне. През следващите горещи седмици екип на "Конкурент" ще обиколи из Северозапада, за да докаже, че тук жинвеят добри хора, които произвеждат новини, макар че централните медии не го забеязват.

Днес в рубриката ОБЩИНИТЕ ОТБЛИЗО гостуваме в красивия балкански град, в който историята и настоящето вървят наистина ръка за ръка.

 

Проф. Лилия Илиева, която откри ръкописа на историята на Петър Богдан в библиотека на италианския град Модена през 2017 година, стана почетен гражданин на Чипровци. Отличието й бе връчено в края на миналата година.

 „Аз съм 24-каратова турлакиня. Моите родители са от този край – единият от Мартиново, другият от Митровци. Това допълнително ме мотивира в моите занимания”, каза тогава проф. Илиева и хората в градчето още помнят тези думи.

Тогава професор Илиева настоя в Чипровци да има институт за изследване на културата на българските католици.

„Мястото му е точно тук, където преди 330 години е избухнало едно въстание – битка за Европа, битка за християнската цивилизация, битка за културното ни присъединяване към Европа”, категорична бе проф. Илиева.

Тя дари на историческия музей три католически църковни книги, открити в различни краища на света, написани от български католици. Едната от тях е уникална, защото до момента не е открита в нито една световна библиотека.

ОЧАКВАЙТЕ:  Интервю с кмета Пламен Петков

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Лили Иванова започва новото си турне от Видин
2020-01-19 19:30
46 0

Примата на българската естрада Лили Иванова поставя началото на националното си турне 2020 от Северозапада.


Защо медицинска сестра от Монтана емигрира в Испания?
2020-01-19 18:00
296 0
Какво те свързва с Монтана? С Монтана ме свързват моите корени, това е градът на моите деди, родители… Родена съм в Монтана, завърших там средното…

Откриха изложба, посветена на Васил Левски
2020-01-19 16:30
67 0
В Младежки дом – Белоградчик бе открита изложба по повод 147-мата годишнина от обесването на Васил Левски. Организатор на събитието е Национален музей „Васил Левски”…

Калин Каменов кани на публично обсъждане на бюджета за 2020 година
2020-01-19 15:00
216 0
Кмета на Община Враца Калин Каменов кани всички заинтересовани на публично обсъждане на проектобюджета на Общината за 2020 г. Събитието ще се проведе на 20…

актуален брой на вестник Конкурент