България

Закон от ХIХ век: Кръчмите да се затварят 1 час след захождане на слънцето

  18.07.2019 11:07             
Закон от ХIХ век: Кръчмите да се затварят 1 час след захождане на слънцето

“В неприсъствен ден кръчмите в градовете и селата не бива да се отварят и да приемат посетители по-рано от десет часа преди пладне. В празнични и делнични дни не бива да остават отворени по-късно от един час след захождане на слънцето.”

Това гласи член 1 от проекта за Закон върху кръчмарството и публичното пиянство. Още в края на XIX в. държавата прави първите опити за въвеждане на “ред в публичното пиянство”. Копие от атрактивния проектозакон е част от пътуващата изложба “Алкохол и амбалаж”, с която музеят в Горна Оряховица гостува на колегите си в Благоевград.

Любопитният закон има само 17 члена, но в тях са обхванати всякакви случаи на пиянски изцепки. Предвиждат се дори затвор и глоба за всеки, който “умишлено увлече някого да се опие”. Ако вследствие на пиянството се стигне и до смърт, наказанието е

от 3 до 7 г.

затвор с окови

и глоба от 300 до 2000 лв. Предвидени са и глоби за продавачи на “опивателни питиета” на лица, ненавършили 17 г.

От 5 до 15 лв. е глобата за пияни по улици, площади, кръчми, кафенета и обществени места, които причиняват “безпорядък, скандал или опасност за себе си и другите”.

Наказания има и за чиновници, които са пияни на работа. Ако пиян пък носи огнестрелно оръжие, нож или сопа, то се конфискува.

Полицаите са натоварени да следят за изпълнението на закона, а текстът му трябва да стои на входа на всяко общинско управление и на видно място в рамка - в заведенията. Във всяко село е предвидено законът да се “прогласи чрез публично прочитане три неделни дни наред”.

През 1947 г. пък се приема Закон за намаляване на броя на кръчмите и ограничаване на пиянството, който е отменен чак на 25 април 2000 г.

“С тази изложба нито поощряваме пороците, нито размахваме пръст срещу тях. Това е един закачлив поглед към алкохола в края на XIX и началото на XX век. Тя е част от трилогията “Пороците”, която показва човешките слабости. Създадена е по инициатива и с активното съдействие на нашите музейни специалисти, но има и дарения от частни лица”, казва директорът на историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов.

Другите две части са “Тютюн, енфие & сие” - своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости, и “Захар, кафе & сие”, която е събрала историята на сладките изкушения в града с дългогодишни традиции в сладкарството.

В Благоевград е представена само първата част от трилогията с мобилна колекция от около 150 експоната, които са по-лесни за транспортиране. В нея екипът на историческия музей в Горна Оряховица е събрал различни видове бутилки за алкохол, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Край тях важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола, както и няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост.

В експозицията може да се видят старите лимонадени шишета със закопчалка тип кронка и нестандартни методи за затваряне на бутилки. Има и такива за затваряне с малко стъклено топче, което, след като шишето се напълни с течност, изплува нагоре. Показани са множество черно-бели фотографии с различно послание, върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско- юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами на бира, която все още набира популярност у нас в началото на XX век. Специално място заема фирма “Васил П. Буланов”, представена с дарения от неговата внучка.

Сред интересните съдове за алкохол е стъклена бутилка с вътрешен балон за охлаждане. Отдолу в балона се слага ледът, а отгоре се сипва питието. Така то остава студено, но пък и неразредено. Останалите бутилки имат интересни форми и специфични етикети.

Към тях са експонирани и сервизи от керамични чашки, бирени халби, купени от наши търговци от чужбина, 3-литров сифон за сода, калаено павурче. Някои от производителите на алкохол в района на Горна Оряховица са си поръчвали шишетата на различни фабрики, като на всяка бутилка е изписано името на производителя като мярка срещу кражби.

Показани са и оригинални менюта на кръчми от миналия век, а като своеобразен подарък за посетителите е и оригиналната рецепта за “Аерконяк - млечен” на крупния търговец на алкохол от Горна Оряховица Васил Буланов.

РЕЦЕПТА

Аерконяк - млечен

За 1 литър

1. 300 грама 95-градусов спирт, в който се разтварят 1 грам есенция медицинска, 1 грам есенция малина, 1 грам канела на прах, малко ванилия. Отделно 1-2 чисти жълтъка от яйца се разбиват добре.

2. 300 грама мляко се сварява, каймакът с маслото се отстранява и с 300 грама вода се разбърква добре.

3. Спиртът и есенцията се наливат в тази смес и след успокоение се обира маслото, ако има изплувало. Подслажда се по вкус със захарен сироп или захарин.

24chasa.bg