Събития

Община Монтана купи модерна техника за болницата

  17.07.2019 13:01             
Община Монтана купи модерна техника за болницата

Супермодерна хирургична маса, пациентски монитор, видеоларингоскоп и три реанимационни легла дари на болницата общинската власт в Монтана. Техниката струва 60 000 лева. Средствата са одобрени от общинския съвет и заложени в бюджета.

„Болницата е търговско дружество и общината не е длъжна да й помага, но всяка година съветниците и кмета Живков заделят средства за ново оборудване. Така нашата болница става все по-конкурентна. Тук идват пациенти от целия Северозапад и те имат право да бъдат лекувани от добри доктори и с модерна апаратура”, подчерта изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ д-р Тони Тодоров.

Новата операционна маса вече е монтирана в една от залите и се ползва. За последната седмица на нея са извършени 11 тежки операции, каза шефът на хирургията д-р Красимир Каменов. Той съобщи, че в отделението вече работят три млади лекарки. Две от тях имат специалност, а третата в момента се обучава.

„От тази болница лекарите не си тръгват, а напротив с програмата за специализанти привличаме млади колеги, които остават при нас. През последните дни подписахме четири договора за специализация на медицински сестри. Три от тях започнаха работа в детско отделение, пулмологията и хирургията”, каза още д-р Тодоров.

Председателят на общинския съвет инж. Иво Иванов пък припомни, че тази есен предстои общината да избере първите си студенти – стипендианти. Единият от тях ще е медик.

„Тези млади хора ще получават по 2500 лева стипендии от общинския бюджет годишно и след завършването си ще останат да работят в Монтана поне 3 години. Така увеличаваме лекарите и правим всичко възможно да връщаме младите хора тук”, подчерта инж. Иванов.

Болницата в Монтана е най-стабилната държавна клиника в региона. Тя няма задължения, заплатите на лекарите са стабилни, предстои увеличение на възнагражденията, оборудвана е с модерна апаратура и лекува пациенти от целия Северозапад, припомни изпълнителният директор д-р Тодоров.

Кметът Живков заяви, че общинската власт ще продължи да подкрепя болницата и докторите, защото те се грижат за хората на Монтана.

„Нашите съграждани трябва да получават най-доброто лечение, а това зависи от всички. Болницата трябва да бъде подкрепяна и ние го правим. Всяка година в бюджета на общината се заделят средства за нова апаратура”, каза Живков.

Той дари на отделението по хирургия икона на Божията майка, за да закрила пациентите, лекарите и сестрите.