Събития

Първо в „Конкурент“: Африканската чума по свинете дойде и във Враца

  17.07.2019 10:31             
Първо в „Конкурент“: Африканската чума по свинете дойде и във Враца

Африканската чума по свинете /АСЧ/ дойде и във Враца, научи „Конкурент“.

Пробите на две диви прасета, отглеждани в ловно стопанство на фирма „Жокер“ край града, са потвърдили наличието на заразата. Собственикът потвърди информацията пред всекидневника на Северозапада. Лично той е занесъл пробите и е получил положителния отговор. Наличието на чумата ще съсипе добрия бизнес, който развива от 7 години, тъй като всички 100-ина животни в ловното му стопанство ще бъдат избити. Вероятно се задава поголовна мор и за доста хора, които сега отглеждат в покрайнините на Враца свине.

Заразените животни са убити в събота. Едното от тях е било отвън оградата, а другото – вътре в стопанството /“Конкурент“ е наясно с самоличността на собственика, но ще изчака официалното оповестяване на информацията от властите – б.р./.

Припомняме, че вчера Българска агенция по безопасност на храните потвърди, че в задния двор на шофьор от Мизия са установени 4 домашни прасета, заразени с АЧС. Вследствие на предприетите действия, започна евтаназирането на животни в града и 3-километровата зона, а в периметър от 10 км започнаха да се вземат кръвни проби от всички прасета.